© Esenyurt Haberleri

Çatalca İnceğiz Mağaraları çöp yığınına döndü

Çatalca’nın İnceğiz Köyü’nde bulunan, tarihi İnceğiz Mağaraları çöp yığınına döndü. Bir çok Türk filmine de konu olan mağarayı ziyarete gelen vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında şoke olduklarını ifade etti. Çöp yığınına dönen İnceğiz Mağaraları havadan görüntülendi.

Çatalca’nın  İnceğiz Köyü'nde bulunan, tarihi milattan önceki dönemlere kadar uzanan İnceğiz Mağaraları çöp yığınına döndü. Mağaranın bakımsızlıktan harabeye dönen son durumunu gören ziyaretçiler şoke olduklarını ifade ettiler. Mağaranın duvarlarında bulunan spreyle yazılmış yazılardan ve çöp yığınına dönmüş durumundan rahatsız olan vatandaşlar mağaranın onarılması ve güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi. Tarihi mağara Yeşilçam'da birçok filme de konu olmuştu. Kemal Sunal'ın ‘Salako', ‘Davaro' gibi filmlerindeki bazı mağara sahneleri bu mağaralarda çekilmişti. Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip İnceğiz Mağaraları şimdilerde terk edilmiş durumda.

'İnceğiz Mağaraları insan eliyle yapılmış en eski mağaralardan biri'           

İnceğiz Mağaraları insan eliyle yapılmış en eski mağaralardan biri. İnceğiz kayalarının oyularak yerleşime dönüştürülmesinin bilinen yaklaşık tarihi 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Doğal yollarla oluşmuş kaya kovukların sonraki yıllarda insanlar tarafından işlenmesi, büyütülmesi sonucu 4-5 katlı bir apartman dairesi gibi birçok odadan oluşuyor. Tarihi ise M.Ö. 5500 yıllarına kadar iniyor. Mağarayı dikkatli gözlerle incelediğinizde doğal yollarla oluşmuş ilk kovukları ve daha sonra büyütülüp değişik amaçlarla kullanılmış odaları görmeniz mümkün.

“Ne zaman gelsem burayı pislik içinde görüyorum”

İnceğiz Mağaraları'nın kötü durumda olduğunu belirten Burak Kurt, “Ne zaman gelsem burayı pislik içinde görüyorum. İnsanlar yediklerini içtiklerini yerlere atıyorlar. Şu anda da temiz görmedim. Bir çöp kutusu koymuşlar ama hepsini doldurmuşlar. Burada eski Türk filmlerinin çekildiğini de biliyorum. Kemal Sunal'ın Davaro filmi burada çekildi. Kötü bakılmış. Buraya önlem almaya çalıştılar aşağıya güvenlik koydular ama hiç fayda etmedi. İnsanlar buraya akşamları gelip içki içiyorlar. Duvarlara yazı yazıyorlar. Bunun önüne geçmek için güvenlik önlemlerinin artırılması lazım” diye konuştu.

“Gençler aşklarını dağa taşa kazıyor bence gönüllerine kazısınlar”

Tarihin korunması gerektiğini söyleyen Murat Aktuğ, “Burası tarihimiz. Ben Kemal Sunal'ın filminin çekildiği yer olarak biliyorum. Onun için burayı görmek ziyaret etmek için geldim. Duvarlarda bir sürü yazı var. Tarihimizi korumamız lazım. Milli değerlerimizi korumamız lazım. Hiç hoş değil gençler aşklarını dağa taşa kazıyor ama bence gönüllere kazısa daha iyi olur. Madem burası bizim tarihimiz, gece ve gündüz çalışabilecek güvenlik görevleri konulsa çok güzel olur” dedi.

İlginizi Çekebilir

Tekirdağ Saray’da Taraftar Kulüp Döner’in restoran açılışı gerçekleşti

Tekirdağ Saray’da Taraftar Kulüp Döner’in ilk restoran açılışı gerçekleşti.

Samyeli Engelsiz Yaşam Derneği Sultangazi Engelsiz Yaşam Günleri’ne katıldı

Sultangazi Belediyesi, engelli bireyler için farkındalık programı düzenledi. 2 gün boyunca süren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ile 'Engelsiz Yaşam Günleri ' programı ile özel çocuklar gönüllerince eğlendi. Programa 22 özel eğitim merkezi ve pek çok STK katıldı. Samyeli Engelsiz Yaşam ve Eğitim Derneği de onlardan biriydi.

Arkadaşının yazlığında polis memurunun cansız bedeni bulundu

Arnavutköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir polis memurundan acı bir haber geldi. Polis memurunun, çocuğuyla vakit geçirip sosyal medya hesabından fotoğraf paylaştıktan kısa bir süre sonra arkadaşının yazlığında cansız bedeni bulundu. Amirleri ve meslektaşları tarafından sevilen ve sosyal bir yaşamı olduğu öğrenilen polis memurunun cansız bedeni adli tıp morguna kaldırıldı.

Başakşehir'de driftci sürücünün ehliyeti iptal edildi

Başakşehir’de drift yaptığı anı sosyal medya hesabından paylaşan sürücü polis ekiplerince yakalandı. Ehliyeti iptal edilen sürücüye 6 bin 700 TL idari para cezası uygulandı.

Arnavutköy’de çatısı uçan evler böyle görüntülendi

Arnavutköy’de fırtınanın etkisiyle iki binanın çatısı uçmuştu. Son hali drone ile görüntülenen dairelerin savaş alanına döndüğü görüldü.

Küçükçekmece'de Vahşet! Anne ve babasını öldürüp intihar etti

Küçükçekmece'de anne ve babasını mutfakta silahla vurarak öldüren kişi intihar etti.

TÜM HABERLER