© Esenyurt Haberleri

Esenyurt’ta hava kirliliği alarm veriyor!

DSÖ'nün değerlerine göre tüm illerimizde hava kirliliğinin ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Dr. Nilüfer Aykaç, İstanbul’da hava kirliliğinin en yüksek olduğu semtlerin ise Esenyurt ve Mecidiyeköy olduğunu ifade etti.

Hava kirliliği, uzmanlar tarafından gezegenimizin en önemli sorunlarından biri olarak gösteriliyor. Buna bağlı artan sağlık sorunları ve ölümler ise her geçen gün daha da artış gösteriyor. Gelecekte bizleri nelerin beklediğini, soluduğumuz kalitesiz hava sebebiyle karşılaşabileceğimiz sağlık sorunlarını ve almamız gereken önlemleri Dr. Nilüfer Aykaç açıkladı.

Milliyet'ten Senim Tanay Karakuş ve Gonca Kocabaş'ın hazırladığı habere göre; Hava kirliliğinin, ölçüm istasyonlarında topoğrafik ve meteorolojik faktörleri de hesaba katılıp standardize edilerek belirlendiğini dile getiren Dr. Aykaç şöyle devam etti: “Türkiye’de hava kirliliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, genel olarak partikül madde (PM10), kükürtdioksit (SO2), karbon monoksit (CO), azotdioksit (NO2) ve ozon (O3) kirleticileri ile izlenmektedir. Dioksin ve furan gibi sağlığı tehdit eden birçok hava kirleticisi ise maalesef rutin olarak ölçülmemekte ve raporlanmamaktadır. Türkiye’de 2020 yılı yıllık PM10 değeri ilişkin 335 tane ölçüm istasyonu olmasına karşın PM10 için yurt çapında 174 istasyon verisi yayınlanmıştır. Türkiye’de halen ne yazık ki PM2,5 için kabul edilmiş ulusal bir sınır değer bulunmamaktadır ve her istasyonda düzenli olarak ölçülmemektedir.”

'KENTLERDE HAVA KİRLİLİĞİNE YOL AÇAN 30'DAN FAZLA KİRLETİCİ VAR'

Dünyada ve Türkiye’de uygulanan üretim ilişkileri ve yerküre kaynaklarının sorumsuzca tüketilmesinin ekosistem üzerinde geri dönülmesi çok zor bedellere sebep olduğunu vurgulayan Aykaç, iç ve dış ortam hava kirliliğini birbirinden ayrı olarak ele almak gerektiğini ve iç ortam hava kirliliğinin daha çok yoksullukla ilişkili olduğunu ve özellikle kadınlar ile çocukları etkilediğini dile getirdi.

Sözlerine devam eden Aytaç, “Kentlerde hava kirliliğine yol açan 30’dan fazla temel kirletici vardır. Partikül madde, kükürtdioksit, nitrojendioksit, karbonmonoksit ve ozon hava kirliliğine yol açan en temel beş kirleticidir. Dünya nüfusunun yüzde 99’u ne yazık ki Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) izin verdiği yeni hava kalitesi değerlerinin karşılanmadığı yerlerde yaşamaktadır. Hava kirliliği, iklim krizinin yanı sıra küresel düzeyde ölüm ve hastalıklara yol açan önemli ve önlenebilir bir toplum sağlığı sorunudur” dedi.

'İSTANBUL ESENYURT VE MECİDİYEKÖY HAVA KİRLİLİĞİNİN EN YÜKSEK OLDUĞU YERLER'

Türkiye’deki şehirlerin ve ilçelerin hava kirliliği düzeyine de değinen Aykaç, “Türkiye’de DSÖ yeni değerlerine göre değerlendirdiğimizde yeterli ölçüm yapılan tüm illerimizde hava kirliliği ciddi bir sorun olarak önümüzde durmaktadır. İstanbul’da Esenyurt Mecidiyeköy de hava kirliliğinin daha yüksek olduğu, Şile gibi daha yeşil alanlarda hava kirliliğinin daha az olduğu söylenebilir” ifadelerini kullandı.

Hava kirliliğinin insan sağlığına olan etkisi üzerine de yorumlarda bulan Doktor Nilüfer Aykaç, hava kirliliğinin en başta solunum, kalp damar hastalıkları ve sinir sistem hastalıklarına sebep olduğunu ve bu hastalıkların her yıl 8 milyon kişinin erken ölümüne yol yol açtığını vurguladı.

İlginizi Çekebilir

Magnum dondurmalara toplatma kararı. 'Yemeyin' uyarısı yapıldı

Magnum dondurmaların çubukları, plastik ve metal içerebileceği endişesiyle İngiltere'de toplatılma kararı aldı.

Otizmde farkındalıkta daha fazlasına ihtiyaç var

Otizmle ilgili bilimsel çalışma ve araştırmalar yapan Otizm Formatörü ve Özel Eğitim Uzmanı Ali ATLI; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir dizi açıklamada bulundu.

Hasan Kara sevenlerini Korkuttu

Esenyurt’un tanınmış siması iş insanı aynı zamana siyasetçisi Hasan Kara, kalp krizi geçirdi.

Esencan Hastanesi “Meme Kanseri Farkındalık Semineri” düzenlendi

Beylikdüzü Belediyesi ve Esencan Hastanesi tarafından Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri çerçevesinde kadınlara yönelik seminer düzenlendi. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde uzman doktorlar meme kanserini önleyici tedbirler ve meme kanserinde erken tanı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İlaç Geliştirme ve Tedavi Yöntemleri: Küresel Bir Bakış

Tarihsel olarak, insanlar sağlık sorunlarına çözüm ararken yüzlerce farklı tedavi yöntemi geliştirmişlerdir. Bu yöntemlerden biri de ilaç tedavisidir. Eczacılar ve doktorlar tarafından geliştirilen ilaç karışımları, büyük çeşitlilik göstermekte ve hastalıklara karşı etkileri de farklılık göstermektedir. Her bireyin benzersiz biyolojik yapısı nedeniyle farklı ilaçlara farklı tepkiler verdiği bir gerçektir. Ancak, her birey için özelleştirilmiş ilaç üretimi mümkün olmadığından, sabit ilaçlar tedavi süreçlerinde önemli bir role sahiptir.

Diyetisyen Esma Akça; 'Yanlış tüketim problemlere neden olabilir'

Ramazan Ayı’nda doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Esencan Hastanesi Uzman Diyetisyen Esma Akça, “İftar ile sahurun düzgün ve sağlıklı yapılması gerekiyor, bir anda yüklenmek iyi bir sonuç vermeyecek. Özellikle Ramazan’ın ilk haftasında çok yoğun bir kabızlık sorunu oluyor, acilde bu vakalara çok rastlıyoruz. Sahurda yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan kaçınmalıyız, günde en az 1,5 litre su içmeliyiz" dedi.

TÜM HABERLER