© Esenyurt Haberleri

İttifak partilerine sürpriz gelişme

Bir seçim çevresinde ortaya çıkacak artık oylar, ittifak yapan partiler lehine hesaplanacak. Böylelikle ittifak partileri daha fazla vekil çıkaracak.

AK Parti ve MHP arasında varılan uzlaşma kapsamında, siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarının önündeki engelin kaldırılmasını öngören yasa teklifi, iki partinin milletvekillerinin ortak imzası ile bugün Meclis’e sunulacak. Yüzde 10 seçim barajının korunduğu, siyasi partilerin ister ortak liste, isterse ayrı liste ile seçim ittifakına gidebilmelerinin öngörüldüğü pakette, ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin yerel seçimleri ilgilendiren uyum maddeleri de yer alacak.

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre, seçim ittifakı yapacak siyasi partilerin elde edeceği milletvekilleri sayısı mevcut D’hont sistemine göre hesaplanacak. Ancak bu sisteme göre ortaya çıkacak artık oylarla çıkarılacak milletvekilliğinin hesabı ‘ittifaklar’ lehine olacak şekilde yapılacak. İki partinin ortak çalışmasında, YSK’nın önce partilerin çıkaracağı milletvekili sayısını, ardından ittifakın milletvekili sayısını hesaplayacağı belirtiliyordu. Ancak sonrasında yapılan değerlendirmelerde, artık oylar nedeniyle bu durumun ittifaklar aleyhine olacağı değerlendirmesi yapıldı. Bunun üzerine seçim ittifakı yapan partilerin alacağı milletvekillerinin dağılımı konusunda farklı bir yol izlenmesi gündeme geldi.

ÖNCE İTTİFAK OYLARI
AK Parti kurmaylarının verdiği bilgiye göre yeni düzenlemede, YSK’nın her seçim çevresinde önce ittifakın toplam oyunu sayacağını, ardından ittifakın çıkardığı toplam milletvekili sayısını hesaplayacağını, son olarak da bu sayıyı ittifak yapan partilerin arasında aldıkları oy oranına göre dağıtacağını kaydetti. Böylece bir seçim çevresinde ortaya çıkacak artık oyların ittifak yapan partiler lehine olacak şekilde hesaplanacağı belirtildi. AK Parti kaynakları bu düzenlemenin gerekçesini “Mesela bir seçim çevresinde, AK Parti’nin 10 bin artık oyu var, MHP’nin ise 5 bin oyu var. Bu oylar tek başına bir milletvekili çıkarmayabilir. Ama bu oyları ittifak dahilinde sayarsanız, toplamda 15 bin artık oyla bir o ittifak bir milletvekili daha elde edebilir” örneği ile açıkladı. İHA

İlginizi Çekebilir

İmamoğlu'na siyasi yasak davasında karar çıkmadı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 3 yıldan 7 yıla kadar hapisle yargılandığı dava 31 Mayıs'a ertelendi.

Özgür Özel imaj değiştirdi. İki ameliyattan sonra saçını boyattı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay Büyükşehir Başkanlığı seçimlerine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) 'tam kanunsuzluk hali' sebebiyle başvuruda bulundu. YSK’nın önünde açıklamalarda bulunan Özel’in yeni imajı dikkat çekti.

Seçim bitti itiraz süreci başladı

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde itiraz süreci başladı. İtirazlar sandık kurullarından sonra sırasıyla, ilçe, il ve Yüksek Seçim Kurulu’na yapılacak.

DEVA Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İdris Şahin, İstanbul ikiden büyüktür

DEVA Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İdris Şahin, İstanbul'da yerel gazetecilerle bir araya geldi. İstanbul’daki muhalefet ve iktidar adaylarını eleştiren Şahin, “Istanbul'dan en önemli problemlerini ortaya koyup biz bunları şu somut projelerle çözeceğiz diye söyledikleri tek cümle yok” ifadesini kullandı.

CHP adaylarını tanıttı, Hatay ve Esenyurt adaylarının isimleri okunmadı

CHP, İstanbul Esenyurt’tan aday gösterdiği Ali Gökmen‘in ismini aday tanıtım toplantısında ilan etmedi.

CHP'nin Esenyurt'tan başkan adayı göstereceği konuşulan Gürsel Tekin partisinden istifa etti

CHP'nin Esenyurt'tan başkan adayı göstereceği konuşulan Gürsel Tekin partisinden istifa etti. Eski CHP Milletvekili Tekin, sosyal medyadan duyurduğu istifasında "Hiçbir objektif koşul, liyakat ve ehliyetin olmadığı, parti içi hemşericilik, gruplaşma, ekipleşme ilişkileri ile makam ve mevkilerin dağıtıldığı" gibi ifadelerle partisini eleştirdi.

TÜM HABERLER