esss

Ahmet Davutoğlu Türkiye'yi seçime taşıyacak kabinenin bakanlarını açıkladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ahmet Davutoğlu Türkiye'yi seçime taşıyacak kabinenin bakanlarını açıkladı
Başbakan Davutoğlu’nun seçim kabinesi onaylandı. MHP’li Türkeş Başbakan Yardımcısı, eski BBP lideri Yalçın Topçu Kültür Bakanı oldu. Aile Bakanlığı’na türbanlı Prof. Ayşen Gürcan getirildi. 10 bakan kabine dışı kaldı, 15 isim yerini korudu. Güvenoyu gerekmeyecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçici seçim hükümetini Cumhurbaşkanı Erdoğan onayladı. Türkiye tarihinde ilk defa bir seçim hükümeti kurulmuş oldu. Yeni kabinede bürokratların ağırlığı dikkat çekti. Davutoğlu’nun sadece HDP ile seçim hükümeti görüntüsü vermemek için ülkücüleri de kabineye alması gözlerden kaçmadı. Hükümetinin güvenoyu almasına gerek olmayacak.

Çetin ÇİFTÇİ/ Ömer ÖNDER- BUGÜN GAZETESİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş beklendiği gibi Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. MHP’nin disipline sevk ettiği Türkeş’in ismi daha önce de Saray ile görüşen MHP’li diye kulislerde konuşulmuştu.

HDP’YE KALKINMA VE AB  

İlk defa bakanlık görevi üstlenen HDP’ye Kalkınma ve AB bakanlıkları verildi. HDP’li Müslüm Doğan Kalkınma, Ali Haydar Konca ise AB Bakanlığı koltuğuna oturdu.  

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Gürcan, ilk başörtülü bakan oldu. Ayşenur İslam’ın yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na getirilen Gürcan, üniversitenin eğitim bilimleri bölümünde.

Seçim hükümetinde Sebahattin Öztürk tarafından yürütülen İçişleri Bakanlığı görevine İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok getirildi. Altınok 17-25 Aralık soruşturmaları sonrasında Efkan Ala tarafından Aksaray Valiliği'nden alınıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevine getirilmişti.

ÇAVUŞOĞLU YERİNE SİNİRLİOĞLU

Dışişleri Bakanlığı’na ise Müsteşar Feridun Sinirlioğlu getirildi. Sinirlioğlu, 2002 ile 2007 yılları arasında Türkiye’nin İsrail’in büyükelçiliği görevini yürüttü. Geçtiğimiz haziran ayında İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold ile gizli bir görüşme yaptığı ortaya çıkmıştı.

Sinirlioğlu ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen ‘Suriye Zirvesi’ndeki dinleme krizinin yaşandığı toplantıya da katılanlar arasındaydı.

3 DÖNEMLİKLER KABİNE DIŞI

Kabinede Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş yerini korudu. Cevdet Yılmaz ise Başbakan Yardımcısı oldu. Adalet Bakanı Kenan İpek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin yerini korudu.

Mevcut kabineden AKP’nin üç dönem kuralına takılan 8 isim yeni hükümette yer almadı. Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, bakanlar Faruk Çelik, Mevlüt

Çavuşoğlu, Taner Yıldız, Mehdi Eker, Nurettin Canikli ve Ömer Çelik kabine dışı kaldı. Aile  Bakanı Ayşenur İslam ile AB Bakanı Volkan Bozkır da kabine dışı kalan bakanlardan oldu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
1 Kasım’da oy kullanacaklar dikkat: Süre uzatıldıÖnceki Haber

1 Kasım’da oy kullanacaklar dikkat: Süre...

Levent Kırca'ya karaciğer kanseri teşhisi konduSonraki Haber

Levent Kırca'ya karaciğer kanseri teşhis...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!