esss

Ardahan'da Ramazan Tabyası turizme kazandırılacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ardahan'da Ramazan Tabyası turizme kazandırılacak
Ardahan'da, şehrin kalesi gibi önemli sembollerden olan Yıldızlı Dağ'daki Ramazan Tabyası'nın turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Ardahan'da, kentin kalesi gibi gözde sembollerinden olan Yıldızlı Dağ'daki Ramazan Tabyası'nın turizme kazandırılması için çalışma yürütülüyor.

Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, tarihi Urartulara dayanan, Selçuklu ve Osmanlı tarafından güvenlik amaçlı kullanılan Yıldız Dağ'daki Ramazan Tabyası'nın turizme açılması amacıyla çalışma başlattı.

İl Kültür ve Turizm ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık il müdürlüklerinin girişimleriyle tarım arazisi olmaktan çıkarılan tabyanın çevresindeki arazilerde de istimlak çalışması yapılıyor.

Tarihi tabya, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne devredildikten sonra hayata geçirilen projelerle turizme hizmet verecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Efsal Alantar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, faaliyete geçirmeyi planladıkları proje ile Ramazan Tabyası'nın turisti bölgeye çekecek en önemli mekanlardan biri olacağını söyledi.

"Ardahan'ın en önemli tarihi mekanlarından biri"

Ramazan Tabyası'nın sadece Ardahan için değil, Türkiye için de önemli olduğunu vurgulayan Alantar, şunları kaydetti:

"Ramazan Tabyası Ardahan'ın en önemli tarihi mekanlarından biridir. Başka tabyalarımız da var, ancak en büyük ve ayakta kalabilen tabya Ramazan Tabyası'dır. Burası savunma amaçlı yapılan bir tabyadır. Geçmişi Urartular'a dayanan Selçuklu ve Osmanlı döneminde onarılıp kullanılan tabya özellikle Rusların işgalinde Türk askerince savunma amaçlı kullanılmış."

Tabyanın bulunduğu alanın tarım arazisi olduğunu belirten Alantar, söz konusu alanın kendi bakanlıklarına tahsisi için işlemlerin başlatıldığını anlattı.

"Tabyaya gelen turistler, şehri tepeden görecek"

Arazi tahsisinin tamamlanmasıyla alanın turizme kazandırılması için projeler yapılacağını belirten Alantar, tabyaya gelen turistlerin Ardahan kent merkezine, Ardahan Ovası'na, Ardahan Kalesi'ne ve Kura Nehri'ne tepeden bakma imkanlarının olacağını ifade etti.

Tabyanın Ardahan'a 5 kilometre mesafede, 2 bin 500 rakımda yer aldığını aktaran Alantar, şunları kaydetti:

"Burası mekan olarak farklı bir noktada, çok iyi bir konumda. Bu çalışmalarla amacımız Ardahan'daki tarihi mekanları yatırıma dönüştürüp, turizme kazandırmak. Burası yatırıma dönüşürse Guinness Rekorlar Kitabı'na girecek potansiyele sahip. Bu kültür hazinesi, dünya kültür mirası olarak yerini alacak. Bunun olması için de öncelikle buranın bizim olması, yani Kültür ve Turizm Bakanlığının olması gerek. Bu nedenle tahsis işlemlerini başlattık."

"Türkiye'deki nadir yapılardan biri"

Tabyanın yapısı itibarıyla Türkiye'de nadir yapıtlardan biri olduğunu, beşik tonoz olarak örtülü hücrelerin birbirine bağlanmasıyla U planında inşa edildiğini söyleyen Alantar, "Tabya, bina olarak çok farklı, tamamen kubbe şeklinde ve taş bağlamalı olarak yapılmış. Tabyanın yapımında Horasan harcı tuğla ve yığma taş kullanılmış. Kemer şeklinde kubbeyle bağlanmış. Bu tabya yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor, çok büyük bir mekan." bilgisini verdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt Teşkilatından Erdoğan'a anlamlı destekÖnceki Haber

Esenyurt Teşkilatından Erdoğan'a anlamlı...

Kent Haber seçimin nabzını tutuyorSonraki Haber

Kent Haber seçimin nabzını tutuyor

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!