esss

Tüp Bebek Yapacaklar Dikkat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tüp Bebek Yapacaklar Dikkat
SGK’nın karşıladığı tedavilerden birisi de tüp bebek tedavisi. Peki bu tedavide eşler nelere dikkat etmeli ve SGK hangi durumlarda masrafları karşılıyor? İşte detaylar…

SGK belli şartlar altında aldığınız sağlık hizmetlerinin bedelini karşılıyor. Ancak sağlık hizmetlerinin karşılanması demek cebinizden hiç para çıkmayacak anlamına da gelmiyor.  

Hastanelere başvuran hastaların cebinden katılım payı ve ilave ücret adı altında paralar alınıyor. 

SGK’nın karşıladığı tedavilerden birisi de tüp bebek tedavisi. Peki bu tedavide eşler nelere dikkat etmeli ve SGK hangi durumlarda masrafları karşılıyor?

İşte o ayrıntılar..

Kapsamda Kimler Var?

Evet, tüp bebek tedavileri SGK tarafından karşılanıyor. Ancak bu o kadar da kolay değil. Öyle ki uzun bir şartlar listesi var. Peki bu şartlar neler?

1- Öncelikle tüp bebek tedavisi için kadın ve erkeğin evli olması gerekiyor.

2- Tüp bebek tedavisi görecek çiftin evlat edinilmiş çocukları hariç çocuk sahibi olmaması gerekli.

3- Kadın ve erkekten birisi genel sağlık sigortası kapsamında olmalı.

4- Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme (tüp bebek) yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğinin SGK tarafından yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurulları tarafından tıbben mümkün görülmesi gerekiyor.

5- Kadın 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olmalı.

6- Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun SGK tarafından yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurulları tarafından belgelenmesi gerekiyor.

7- Tüp bebek tedavisinin yapıldığı tıbbî merkezin SGK ile sözleşme yapmış olması gerekli.

8- Kadın veya erkeğin en az 5 yıldır sigortalı olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması gerekiyor. Yani 900 günden az sigortası olan bir çiftin tüp bebek tedavisinde tüm masrafı ceplerinden ödemesi gerekiyor.

En Fazla 3 Denemeye İzin Var

Saydığımız bu şartların tümünün birlikte gerçekleşmesi halinde en fazla üç deneme ile sınırlı olmak üzere tüp bebek tedavileri SGK tarafından karşılanabiliyor. Yani yapılacak dördüncü deneme SGK tarafından hiçbir şekilde karşılanmıyor.

Bununla birlikte bir kadın ilk kocasından çocuğu varsa ve ikinci kocasından çocuk sahibi olamıyorsa tüp bebek tedavisi görebiliyor. Aynı şekilde bir erkek ilk karısından çocuğu varsa ve ikinci karısından çocuk sahibi olamıyorsa karısı için tüp bebek tedavisi alabilecek.  

Ayrıca ilk evlilikte uygulanan tüp bebek denemeleri ikinci evlilikteki deneme sayılarını etkilemiyor. Yani ikinci evlilikteki tüp bebek tedavileri için ayrıca üç deneme yapılabiliyor. 

SGK Tüm Masrafı Karşılamıyor

Tüp bebek tedavisinin SGK tarafından karşılanmasına ilişkin yaptığımız bu açıklamalar, ne yazık ki ilk üç denemede kişilerin cebinden hiç para çıkmayacak anlamına gelmiyor. Şöyle ki;

1- Tüp bebek tedavisinde sigortalılar katılım payı ödemek zorundalar. Katılım payı hizmet bedeli üzerinden ilk denemede % 30, ikinci denemede % 25, üçüncü denemede ise % 20 oranında uygulanıyor.

2- Bunun yanında tüp bebek tedavisi sonrasında kullanılacak ilaçlar için de ilaç katılım payı ödeniyor.

3- Ayrıca SGK ile sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel hastanelerce SGK tarafından belirlenen oranı geçmemek kaydıyla hastalardan ilave ücret alınabiliyor. Söz konusu ilave ücret tutarı mevcutta tüp bebek sağlık hizmeti bedelinin 

2 katına kadar çıkabilmekte.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Düzce Emlak Fiyatlarında Normalleşme BaşladıÖnceki Haber

Düzce Emlak Fiyatlarında Normalleşme Baş...

Ayhan Aydemir’in Acı GünüSonraki Haber

Ayhan Aydemir’in Acı Günü

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!