esss

Belediye altına imza attı, binlerce vatandaş dolandırıldı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Esenyurt'ta 4 bin kişinin ev sahibi olmak isterken dolandırılmasına ilişkin konuşan Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Hanelçi, "Esenyurt Belediyesi, arsa sahiplerinin firma ile yapmış olduğu sözleşmelerde organizatördür. Bu görev karşılığında Esenyurt Belediyesi proje arsasından yüzde 2 pay sahibi olmuştur." Dedi.

11 yıl önce Esenyurt'ta ev sahibi olmak isterken dolandırılan 4 bin kişi mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı ve İnnovia 4 Projesi Mağduru Özlem Hanelçi, "Bu konutlar, mahalle arasında konut yapan müteahhitlerce değil, markalı konut üreten, televizyonda ve gazetelerde, ünlü sanatçılar, siyasetçiler ve medyatik simaların tanıtım kampanyaları ile tüketicilere pazarlandı." ifadelerini kullandı.

İnnovia 4 projesinde Esenyurt Belediyesi adına eski belediye başkanınca kat karşılığı inşaat sözleşmelerine organizatör olarak belediye adına imza atıldığını ve belediyenin proje arsasından yüzde 2 pay sahibi olduğunu belirten Hanelci, Esenyurt Belediyesi’nin eski yönetimin yaşattığı bu mağduriyetin gündemine almasını istedi.

Hanelçi, "Biz Bakırköy organize suçlarla savcılığında hepsini koyduk suç duyurusu yaptık 3 senedir dava açılmadı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) 2 senedir rapor vermiyor. Meclis’te konuşmamdan dolayı 5 tane suç duyurusu yapıldı " dedi.

Esenyurt Belediyesi’nin önünde mağdurlar adına basın açıklaması yapan Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi'nin açıklamaları şöyle:

“4077 sayılı yasa ve sonrasında yürürlüğe giren 6502 sayılı yasa maddelerini dayanak yaparak Esenyurt İlçesinde takribi 30 bin tüketiciye konut firmalarınca maketten konut satılmıştır. Bu konutlar, mahalle arasında konut yapan müteahhitlerce değil, markalı konut üreten, televizyonda ve gazetelerde, ünlü sanatçılar, siyasetçiler ve medyatik simaların tanıtım kampanyaları ile tüketicilere pazarlandı.

"KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNE BELEDİYE ADINA İMZA ATILDI"

Bugün burada toplanan tüketiciler, bir Holdinge bağlı firmanın yapımını üstlendiği İnnovia 4 projesinden konut satın almış, neredeyse 10 yıldır konutunu teslim alamamış ve mağdur edilmiş insanlardır. İnnovia 4 projesini diğer projelerden farklı kılan bir özelliği var. İnnovia 4 projesinde Esenyurt Belediyesi adına eski belediye başkanınca kat karşılığı inşaat sözleşmelerine organizatör olarak belediye adına imza atıldı. 6502 sayılı yasa gereği projeden satışa başlanmadan çıkartılması gereken kat irtifaklı tapular çıkartılmamıştır. Kat irtifakı kurulması ile ilgili müracaat yetkisi arsa sahiplerindedir ya da arsa sahiplerinin vekâlet verdiği firma veya organizatör kat irtifakı müracaatı yapmalıdır.

"BELEDİYE YÜZDE 2 PAY ALDI"

Esenyurt Belediyesi, arsa sahiplerinin firma ile yapmış olduğu sözleşmelerde organizatördür. Bu görev karşılığında Esenyurt Belediyesi proje arsasından yüzde 2 pay sahibi olmuştur. Bu arsa payının akıbeti konusunda ısrarlı sorularımıza rağmen yetkililerden net bir cevap alınamadı. Mealen, yandı bitti kül oldu gitti şeklinde cevaplar verilmektedir. Bir iş karşılığında, bir bedel alan kişi, firma, ya da kurum, o işin sorumluluğunu da almaktadır.  Bir millet vekilimiz “Belediye arsa sahibi müteahhit üçgeninde Esenyurt'ta yüzyılın soygunu yapılmıştır” şeklinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerine konu hakkında bilgi vermiştir. Milletvekilimizin konu hakkında yapmış olduğu konuşma, mahkemelere ve savcılıklara intikal eden delillere dayanmaktadır.

 

Bugün Esenyurt Belediyesi önünde bu basın açıklamasını yapmamızın nedeni belediyenin, proje arsasının sahiplerinin organizatörü olduğu, ülkenin sayılı holdinglerinden birinin müteahhitliğini üstlendiği, sermayesinin büyük kısmı hazineye ait olan bir bankanın tüketicilere temlik edilen hakların bulunduğu projenin arsasına ipotek koyarak firmaya kredi verdiği projenin, kat irtifakı müracaatı yapılmasına rağmen müracaatın hala sonuçlanmamış olmasıdır.

Tüketiciler sözleşme haklarını aramak için mahkemeye müracaat etmektedir. Kat irtifaklı tapular çıkmadığı için tescil talepleri mahkemelerce reddedilmektedir. Hak aramak için müracaat ettikleri mahkemeler tarafından tüketicilerin tapu isteme hakları ellerinden alınmaktadır. Tüketicileri mağdur eden içi boşaltılmış firma, mahkemelerin verdiği tescil talebinin reddi kararları ile ödüllendirilmektedir. Devlette devamlılık esastır kaidesince Esenyurt Belediyesi’ni ve Belediye Meclis üyelerini görevini yapmaya davet ediyoruz. Eski yönetimin borçlarını ödemekle övünen belediye başkanımızın, eski yönetimin vatandaşın mağduriyetine neden olan problemlerini çözmesini talep ediyoruz."

"21. YÜZYILIN EN BÜYÜK SOYGUNU"

Bundan 2 yıl önce de CHP İstanbul Milletvekili M. Akif Hamzaçebi “21. yüzyılın en büyük soygunu” dediği Esenyurt, Tuzla ve bazı bölgelerdeki konut satış vaadiyle dolandırılan 100 bin konut mağdurunun sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Hamzaçebi, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde  şunları söylemişti:

"Türkiye Konutla Dolandırılanlar Hak Sahipleri Platformu adı altında bir araya gelen mağdurlar sorunun sadece Esenyurt'la sınırlı olmadığını, İstanbul'un Tuzla ilçesi ile Türkiye'nin diğer bazı illerinde de benzer sorunların olduğunu, bu çerçevede mağdur olanların sayısının yaklaşık olarak 1000 bin kişi düzeyinde olduğunu ifade etmişlerdir.  Adı geçen Platformun mensupları kendilerinden ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ile para toplanan ve çoğunluğu toplumun dar veya orta-alt gelir grubuna mensup tüketicilerin yaklaşık olarak yüzde 60 ila 70'inin dolandırıldıklarını ifade etmişlerdi. Söz konusu kişiler bu süreçte Esenyurt Belediyesi ile Tüketici Korunması Hakkında kanunu uygulamaktan sorumlu olan Ticaret Bakanlığı'nın görevini yapmadığını ileri sürmüşlerdir. Bu şirketler kampanyalı konut satışları için bakanlıktan izin aldılar mı?"

NE OLMUŞTU?

Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi'nin düzenlediği organizasyonla TBMM'ye giden konut mağdurları, yaşadıkları mağduriyetleri anlatmıştı. Konut satışında, en çok yapılan bölge durumunda olan Esenyurt ilçesi konut mağduriyetinde en ön sırada bulunuyor. Parasını ödedikleri evlere kavuşamayan vatandaşlar yarım kalmış büyük toplu konut projelerinin mağdur ettiği yüzlerce vatandaşın hakları için komisyon kurulmasını talep etmişti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt’ta kadına şiddet: 2 kişi tutuklandıÖnceki Haber

Esenyurt’ta kadına şiddet: 2 kişi tutukl...

Çalışanlar dikkat. Yargıtay'dan izin alma kararıSonraki Haber

Çalışanlar dikkat. Yargıtay'dan izin alm...

Haber Yorumları

  • Elmas12-06-2022 00:56

    Bizde o magdurlardan biriyiz Innovia 4 den yıllardır dairesini teslim etmediler.

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!