esss

CHP'li Gürsel Tekin İstanbul'un 'Göç Haritası'nı çıkardı.. İşte Esenyurt'ta yabancı sayısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'li Gürsel Tekin İstanbul'un 'Göç Haritası'nı çıkardı.. İşte Esenyurt'ta yabancı sayısı
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, kamu görevlileri, yerel yöneticiler ve muhtarlar ile yaptığı çalışmalar sonucunda İstanbul’un göç haritasını çıkardı. 39 İlçede göçmen durumunu gösteren haritaya göre İstanbul’un her ilçesinde yabancı yoğunluğu söz konusu.

Kadıköy’de İran, Irak ve Rus uyruklu yabancılar yaşarken, Şişli’de Moğollar ve Afrika ülkelerinden gelen yabancılar yoğunluğu oluşturuyor. Eyüp’te Afgan, Pakistan, Suriyeli ve Türkmenler, Arnavutköy’de Suriyeli, Sudanlı ve Arakanlılar, Esenyurt’ta Suriyeli, Afgan ve Pakistanlıların yanı sıra Mısır, Tunus, Fas, Uganda, Nijerya, Kongo gibi ülkelerden gelen yabancılar bulunuyor.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, mülteci statüsünün 1951 tarihli BM Sözleşmesi ile düzenlendiğini ifade ederek, "Biz bu sözleşmeye coğrafi çekince koyduğumuz için sadece Avrupa’dan gelen şahıslar 'mülteci' statüsünde kabul ediliyor. O yüzden mülteci statüsünde yabancı şu an çok az. Suriyeliler 'geçici koruma statüsünde' yabancılar. 2013 tarihli 'Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu' ile 2014 tarihli Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında burada bulunuyorlar. Resmi rakamlara göre bu statüde 3,7 milyon insan var. Göçmen ekonomik amaçlarla kaynak ülkeden bir başka ülkeye yasal yollarla taşınan insan demek. Düzenli göç kapsamında ikamet izni verilenler var. 1,4 milyon insan da bu statüde Türkiye’de bulunuyor. Bir de düzensiz, kaçak göç var. Kaçak oldukları için kayıtları yok. Dolayısıyla bilim insanlarının tahminine göre toplam 8 milyon geçici koruma statüsünde, ikamet izni olan veya kaçak giriş yapmış sığınmacı Türkiye’de bulunuyor" dedi.

Yaptıkları çalışmalarda en az 2 milyon yabancının İstanbul’da olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Tekin, "Geçici koruma statüsünde, ikamet izni olan veya kaçak 2 milyonu aşan insan bugün İstanbul’un 39 ilçesinde. Sadece Esenyurt’ta 250 bin yabancı var. Dünyanın her yerinden gelmişler. Suriye’nin yanı sıra Afganistan, Pakistan, Irak, Uganda, Nijerya, Kongo, Libya’ya kadar her yerden insan var. Bugün Esenyurt’taki vatandaşımızın, nüfusun dörtte biri kadar yabancı Esenyurt’ta yaşıyor. Yani resmi nüfus 1 milyon, 250 bin de yabancı var. Böyle bir nüfus artışını Esenyurt’un veya hiçbir ilçenin kaldırması mümkün değil. Bu kadar kısa zamanda bu kadar büyük bir nüfus artışını kaldırabilecek ne kurumsal alt yapımız var ne şehrin böyle bir altyapısı var" diye konuştu.

Sığınmacıların çoğunun insanlık dışı koşullarda yaşadığını belirten Tekin, "Yapılan çalışmalara göre yüzde 97’si kaçak çalışıyor. Hiçbir özlük hakları yok, örgütlü değiller, sigortaları yok, asgari ücretin altında para alıyorlar. Köle koşullarında çalışıyorlar. Bu koşullarda yaşayan insanların Türkiye ile olan bağı da kopuyor. Uyuşturucu, fuhuş çeteleri ile terör örgütleri bu insanları kullanmaya çalışıyor. İleride yabancı mafyalarla karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

"Yabancıları suçlayarak hiçbir yere varamayız" diyen Tekin, "Sorun onlar değil. Sorun bu göçmen politikasını tercih eden, uygulayan hükümet" dedi.

KAYNAK: KARAR


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt’ta sokak ortasında kanlı infazÖnceki Haber

Esenyurt’ta sokak ortasında kanlı infaz

Avcılar'da çöp konteynerini çalan şüpheli yakalandıSonraki Haber

Avcılar'da çöp konteynerini çalan şüphel...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!