esss

İstanbul 370 eğitim bölgesine ayrılacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstanbul 370 eğitim bölgesine ayrılacak
TEOG yerine getirilecek olan yeni sistemle Türkiye'de 'eğitim bölgeleri' kurulacak. İstanbul'da 38 ilçede ise nüfus 30 binin üzerinde. Bu kriterlere göre İstanbul 370 Eğitim Bölgesi'ne bölünecek

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni TEOG sisteminde 1.2 milyon öğrenciden yaklaşık 100 bininin sınavla liseye yerleştirileceğini geri kalan 1.1 milyon öğrencinin ise mahallesindeki okula kaydedileceğini söylemişti.

Sınavsız yerleştirme için de nüfusu 30 binden az olan il ve ilçelerde eğitim bölgeleri oluşturulacak, öğrenci önüne gelen 5 tercihten birini seçerek okul notlarına göre yerleştirilecek. Bu kritere göre İstanbul'u ele aldığımızda 39 ilçeden 21'inde nüfus 360 binin üzerinde olduğu ve İstanbul'da 370 eğitim bölgesinin kurulması gerektiği ortaya çıkıyor.

'Nüfus oranı artırılmalı'

Eğitim bölgeleriyle ilgili şu anda geçerli olan yönergenin yeterli olmadığını ve güncellenmesi gerektiğini söyleyen Eğitimci Alaattin Dinçer ise şunları söyledi: "Bu yönergeye göre bir bölgeye düşen okul sayısı çok sınırlı olabilir. Okul çeşitliliği çok az olabilir. Öğrencilerin okul başarı puanlarına bakacağız, kontenjan dolarsa ona göre bir ayarlama yapılacağı yönünde açıklama var. Ancak bu açık liseye gidecek öğrenci sayısını arttırır. Eğer öğrenci yerleşemezse açık liseye yönelecek. 25 tercih yapıldığı halde bu yıl 106 bin kişi açıköğretime kayıt oldu. 5 tercihe düşünce bu sayının artacağını düşünüyorum. Burada yapılacak olan eğitim bölgelerindeki 30 bin nüfus oranının arttırılması ve ir bölgeye düşen okul çeşitlerinin de çoğaltılması gerekiyor."

200 mahallede lise bulunmuyor

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından yapılan mahallem İstanbul Proje Koordinatörü Prof. Dr. Murat Şeker ise İstanbul'da 959 mahalleden sadece 420'sinde lise olduğunu, nüfusu 10 binin üzerinde, genç nüfusa sahip olan ve lise ihtiyacı bulunan 200 mahallede ise lise olmadığını söyledi. Şeker Esenyurt, Esenler, Küçükçekmece,Sultanbeyli ve Sultangazi gibi nüfusu kalabalık ve genç nüfus oranı yüksek olan ilçelerin eğitim bölgesi kapsamında önemli olduğunu vurguladı. 189 bin nüfusu olan ve yaşlı nüfus oranı yüksek olan Beşiktaş'ta 17 lise varken, 850 bin nüfusu olan ve genç nüfusu olan Esenyurt'ta 17 lise olduğunu belirtti.

'Öğrenci ihtiyacını karşılamayacak'

Prof. Dr. Şeker okulların kurulması sırasında nüfus yoğunluğunu değil, merkezi konumun baz alındığını söylerken şunları söyledi: Kaliteli diyeceğimiz okullar merkezi ilçelerde. Beşiktaş'ın yaşlı nüfus oranı yüksek. Okullara gelen öğrenciler zaten başka ilçelerden geliyordu. Genç nüfusun fazla olduğu yerlerde ise öğrenci sayısını karşılayamayacak liseler olacak. Bu durumda öğrencilerin yine çevredeki ilçelerde bulunan okullara gitmesi gerekecek. Bu durumda öğrenciler ya ikametlerini başka yere aldıracak ya da istemedikleri bir okula gidecek.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ve Kabul edildiÖnceki Haber

Ve Kabul edildi

Kadıoğlu; "Hedefleri Türkiye iktidarını yıkmak"Sonraki Haber

Kadıoğlu; "Hedefleri Türkiye iktidarını...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!