esss

Sanki AKP’den önce kadının adı yoktu!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sanki AKP’den önce kadının adı yoktu!
Esenyurt Belediyesi AKP’li Meclis Üyesi Sinem Karaduman, Türkiye’de kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının kullanılmasının gerçek anlamda hayata geçirilmesini sağlayanın AKP olduğunu, bunun öncüsünün de Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu öne sürdü.

Esenyurt Belediyesi AKP’li Meclis Üyesi Sinem Karaduman, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla mecliste bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye'nin kurucusu ulu önder Atatürk, 5 Aralık 1934'te Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılmasını sağlayarak kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdı. Karaduman ise konuşmasında Atatürk’e yer dahi vermedi. Karaduman öyle bir konuştu ki ‘sanki AKP’den önce kadının adı yoktu!’ dedirtti

Sinem Karaduman’ın mecliste yaptığı konuşmasının satır başları şu şekilde oldu.

“Hükümetlerimiz döneminde kadınlarımız için sadece siyasette değil, hayatın her alanında büyük gayret gösterdik. Ak Partinin önemli icraatlarından biri de kadın milletvekili sayısında açtığı çığırdır. 2002 yılında TBMM kadın milletvekili sayısı 22 iken AK Partinin Türk siyaset tarihine dâhil olmasıyla birlikte bu rakam 103 yükselmiş vaziyettedir. Bu sayının yarıdan fazlası AK Parti milletvekilidir. Bizim kadınlarımız Dünyanın en fedakâr kadınlarıdır. Yeri gelir Erzurum’da Kara Fatma olur Balkanlardan Kafkaslara kadar cephe cephe dolaşır. Yeri gelir Hafiz Selman olur. Tüm şehri organize eder ve cepheye lojistik destek sağlar. Yeri gelir Şerife Bacı olur bu yolda kendisi de şahadete yürür. Yeri gelir Nene Hatun olur. Yıldız Gürsoy olur 15 Temmuz’da hain darbecilerin karşısına yiğitçe dikilerek şahadete ulaşır. Bizim kadınlarımızın, bizim annelerimizin, bizim eşlerimizin ve bizim kız kardeşlerimizin tarihe altın harflerle kazılacak hikâyeleri vardır.

“Bu hakkın tekâmül ettiği tarih 31 Ekim 2013”

Kadın ve erkek her mücadelede omuz omuzadır. Ancak, kadınlarımızın önlerinde çok büyük engeller sizlerin de bildiği gibi, tarih boyunca varola gelmiştir. Yakın geçmişte kadınlara yönelik ayrımcı davranışlara yüz kızartıcı adaletsizliklere şahit olduk. Düne kadar eğitim kurumlarından zorla uzaklaştırılan eğitim ve öğretim hakkı ellerinden alınan kızlarımız vardı. Bu yaşananları unutmak mümkün değildir. Bunları ortadan kaldırmak için millet iradesinden güç alan Ak Parti iktidarı döneminde gerek anayasal reformlar gerek yasal reformlarla birlikte idari uygulamalar bu engelleri bir bir kaldırılmıştır. 1934 başlayan milletvekili seçilme hakkının ete kemiğe bürünmesi kuvvetten fiile dönmesi kolay olmamıştır. Ayrımcılık yüzünden Türkiye’deki kadınlar her ne kadar 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı elde etmişlerse de çok uzun süre haklarını gerçek manada alamamışlardır. Türk siyasetin kapıları uzun dönem ahir ekseriyetine kapalı kalmış sadece Türk Siyasetine değil Üniversiteler başta olmak üzere eğitim ve öğretim kurumlarının kapıları kapalıydı. Kadınlara seçme hakkı tanınmasından 65 yıl sonra TBMM Meclisi çatısı altında neler yaşadığını hepimiz gayet iyi biliyor ve hatırlıyoruz. Türkiye’nin kendisine ve tarihine asla yakışmayan bu utanç sahnelerine son verebilmesinin ancak AK Partinin kararlı duruşuyla mümkün olduğunu biliyoruz. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı tarih olarak 5 Aralık 1934 anarken bu hakkın tam anlamıyla tekamül ettiği tarihi Sayın Cumhurbaşkanımızın Liderliğinde 31 Ekim 2013 tarihinde olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Şükürler olsun ki bugün vesayet kurumlarının tasfiyesiyle bugün kadınlarımız mecliste hür özgür şekilde görevlerini yapabilmektedirler. Tüm seçilmiş kadınların 5 Aralık Kadın Hakları Gününü kutluyorum.

Kaynak:Esenyurt Haberleri

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt’ta Pompalı tüfekle Çocukları böyle kovaladı!Önceki Haber

Esenyurt’ta Pompalı tüfekle Çocukları bö...

Uyanış: Büyük Selçuklu dizisine dev transfer!Sonraki Haber

Uyanış: Büyük Selçuklu dizisine dev tran...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!