esss

SİPKİ Aşireti Dernek Kurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
SİPKİ Aşireti Dernek Kurdu
Beylikdüzü’nde kuruluşunu gerçekleştiren Sipki Kültürevi yönetim kurulu bölgede bulunan basın mensupları ile kahvaltılı bir toplantıda bir araya geldi.

Kültür evi Başkanı Menderes Öztürk, yapılan kahvaltı sonra dernek hakkında bilgilendirme açıklaması yaptı.

Başkan Öztürt, Kültür: toplumun gücü ve toplumun varlığının sembolüdür. Geçmişi unutmamak için kültürler her zaman yaşamalıdır.

SİPKİ KÜLTÜR EVİ’NDEKİ SİPKİ İSMİ, 27 aşiretin birleşeni bir isimdir. Sipki soy ağacına ulaştığımızda sahabeler döneminden başlayarak, Osmanlı dönemine, Cumhuriyete geçiş ve hala da özellikle Doğu- Güneydoğu Anadolu bölgesinde büyük bir güçtür.  Bölgeyi yöneterek tarihe geçen bir aşirettir. Aşiret olgusu tarihsel bir gerçektir ancak kötü örnekler bu kavramı zaman içinde zedelemiştir yine de aşiret olgusunu genel kültür, tarih olarak düşünmek gerekir, yok saymamalıyız. Günümüzde en güzel ifade; ailedir.

Sizlere şimdi arşiv bilgilerimizde sabit olan SİPKİ kültüründen gelen tanıdıklarınızdan bahsedeceğim.

Geçmişten bugüne Sipki Ailesi önderlerinden bahsetmek gerekirse;  sahabeler döneminde Hâlid bin el-Velîd (Doğumu 592 - Vefatı: 642) Seyfullah (Allah'ın kılıcıolarak da bilinen)Arap komutandır. Eyyûbîler Devleti kurucusu ve ilk hükümdarı Selahaddin Eyyubi’nin (Doğumu: 1138- Vefatı: 1193) SİPKİ’li olduğu bilinmektedir. Türkiye-İran arasındaki yolda bulunan Hoşap Kalesini 1643 yılında yeniden yaptıranSarı Süleyman Bey bir Sipki’lidir. II. Abdülhamid döneminde; Hamidiye Süvari Alaylarını kuran Yusuf Beg Paşa aynı zamanda Osmanlı döneminde Doğubeyazıt valiliği de yapmıştır. Hamideye alayları komutanlarından Mahmut Bey Hasuna süvarilerinin yüzbaşısı ve bir sipkilidir. Hacı Yusuf Paşa ve Abdülmecid Paşa ile Doğu Cephesine öncülük yaparak Mustafa Kemal Atatürk İle Cumhuriyeti kurmuştur.

1880-1911 yılları arasında Hamidiye alayında binbaşı olan Hacı Efendi (Abdurrahman bey)yine Osmanlı döneminde Mısır da vali olan Ewdalağa 1881 / 1923 arası Kars, Ardahan Hoçvan da nahiye müdürü Beyaz Bey bölgede kahramanlığı ile nam salmış dedemizdir.

Cumhuriyet dönemi kurulurken Halis Öztürk; Ağrı Cumhuriyeti'nin delegesidir. Üç dönem Demokrat Parti'den Ağrı milletvekili seçilmiştir.

Ailenin son dönemde yetiştirdiği önemli Siyasetçileri ise; SavcıSayan ve Berdan Öztürktür. Bu arada siyasi parti kısmına gelmişken, SİPKİ KÜLTÜR EVİ olarak Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmamakla birlikte siyasette bulunan tüm akrabalarımızın sonuna kadar destekçisiyiz.

Bu güne kadar Tüm Türkiye’ye, Dünya’ya örnek olacak çalışmalara imza attık. SİPKİ (Sipkan) ailesi olarak yeniden gençlerin öncülüğünde büyüklerinde onayını alarak Türkiye ve yurt dışında STK yapılanmasına gittik.24 Ocak 2022 tarihinde resmî olarak kurulmanın sevincini yaşadık. güçlü STK, güçlü yönetim dedik. SİPKİDER olarak, saha çalışmalarımızı Pandemi sürecinde de sosyal medya, zoom yayınları, Whatsap grupları, Telegram grupları üzerinden sürdürdük. Sonrasındada bireysel görüşmeler ile 2 yıl boyunca tüm dünya da 2 milyon akrabamıza ulaştık. Bu doğrultuda emeği geçen tüm yönetim kuruluma gönülden şükranlarımı sunarım. Takdir edilen görevim boyunca müspet çalışmalarımla devam edeceğim. Bizler, Türkiye de Ağrı -Çanakkale - Kars - Iğdır- Erzurum- Kocaeli- Konya- Balıkesir- Antalya- Bitlis- Van-Urfa- Diyarbakır -Siirt- Batman- Edirne başta olmak üzere 1 Milyon kişi nüfusa sahip, Dünyada ise; Almanya-Rusya-Fransa-İngiltere-Amerika- Ermenistan- Bulgaristan- Gürcistan - Suriye-Irak- Filistin- Makedonya vb birçok ülke olmak üzere 1 Milyon nüfusa sahip toplamda 2 Milyon kişiyiz. İstanbul da en çok nüfusumuz Esenyurt da 5000’dir.”

Derneğimizde Tarih Kültür Sanat alanında Uzman Akademisyenler, İş İnsanları,  Hukukçular, Turizmciler,  avukatlar, Mühendisler, Mimarlar, Bilişim ve Teknoloji uzmanlarımız var.

Derneğin Hedefleri; Her alanda proje hizmet birlik sağlayacak. Okuyan öğrencilere burs, ihtiyaçlı ailelere destek çıkmak, ekonominin iyileşmesi için iş insanlarına havuz sistemi oluşturmak, spor akademisi kurarak Sipki ailesinden önemli sporcular çıkarmak, tarih, kültür, sanat akademisi ile yeni nesil gençlere kültürlerini aktarmak,  ayda en az 1 kez farklı İL geceleri düzenleyip o illerde yaşayan aile bireylerinin dayanışmasını ve tanışmalarını sağlama,  Siyaset /Bürokrasi Kamu Alanlarında öncülük etmeye devam etmek, Bilim ve aklın hâkim olduğu bir sistemli aile inşa etmektir.

SİPKİDER, Türkiyemizi temsil eden genç ve dinamik bir oluşumdur. Bir ailenin en büyük teminatı iyi yetiştirilmiş bir evlat olduğu gibi, bir milletin de en büyük teminatı iyi yetişmiş gençlerdir.

İNANCIN VE AZMİN ELİNDEN HİÇBİRŞEY KURTULAMAZ

Kıymetli destek veren dostlarımızla, değerliüyelerimizle ve bizlere inanan- yanımızda duranlarla yol aldık. Her zaman birlikte olmanın ve beraber büyümenin gücüne inandık.

Bizler Beylikdüzünde E5 mevki Haramidere metrobüsü üzerinde bulunan genel merkezimiz ve sonrasında yurt dışı temsilciliklerimiz ve yurt içinde birçok il ve ilçede açılacak dernek şubelerimizle, öyle güzel birikimler yapacağız, öyle güzel dostlar biriktireceğiz ki; geçen yıllar bizi yalnız ailemizde değil, gönüllerde de yeniden nadide bir konuma taşıyacaktır.

Dünyadan ve Türkiyenin dört bir yanından gelen Tüm Sipki ailesi mensupları bu pazar saat:13-17 arası İstanbul Beylikdüzün’de bulunan merkezimizde açılışında buluşacak. Heyecanlı ve Onurluyuz dedi.

Kaynak:Esenyurt Haberleri

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 6
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt'ta Alevlerden kaçan işçiler yangın merdiveninde mahsur kaldıÖnceki Haber

Esenyurt'ta Alevlerden kaçan işçiler yan...

Esenyurt Belediyesi, Suriyelileri ülkelerine göndermeye devam ediyorSonraki Haber

Esenyurt Belediyesi, Suriyelileri ülkele...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!