esss

Suat Işıklı Uyardı! Sosyal Medya dolandırıcılığına dikkat edelim

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Suat Işıklı Uyardı! Sosyal Medya dolandırıcılığına dikkat edelim
Sık sık sosyal medya ve online alış verişler konusunda uyarılarda bulunan Bilişim Uzman Mehmet Suat Işıklı’dan bir uyarı daha geldi.

Işıklı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Son günlerde birçok vatandaşımızı mağdur eden ve birçoğumuzun karşılaştığı sosyal medya dolandırıcılıkları için çok dikkatli olmalıyız. Ülkemizde yılda 10binleri aşan ve Ardahan’da yılda ortalama 500 e yakın vatandaşımızın da sosyal medya dolandırıldığına maruz kaldığını biliyor muydunuz?  Benimde başıma gelmez demeyin! Çünkü her yaşta ve meslekte kişilerin sosyal medya dolandırıcılığından mağdur olduğu bilinmektedir. Dolandırıcılıklara karşı dikkatli olarak tedbir almamız gerekmektedir.  Yapmamız gereken en önemli tedbirleri basitçe anlatacağım.

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sosyal medya hesapları genellikle mesaj ile gönderilen“alışveriş çeki, para kazanç dekontları, telif hakkı ihlali vb.” gibi sahte bilgilerle sizi yönlendirdikleri linki tıklamanız sonucunda, farklı bir sayfadan giriş yapmaya yönlendirilirken, girdiğiniz şifrenizi kaydederek çalındığını bilmeliyiz. Kullandığımız Facebook,instagram,twitter, tiktok vb. sayfalar güvenlik seviyesi yüksek platformlardır. Sizin onayınız olmadan hesabınıza dışarıdan erişim çok zordur. Doğrudan şifreyi kırmak büyük uğraş ve zaman gerektirir. Gönderilen mesajlarla hesap çalmak daha basit bir yöntemdir. Akrabanız veya yakın bir arkadaşınızdan dahi mesaj gelse emin olmadan işlem yapmamalıyız.

Ele geçirilen hesaplar üzerinden sizinle iletişime geçip borç para, alışveriş çeki veya hikayelerde paylaşılan sahte banka dekontlarıyla ( bir günde çok para kazandım sizde iletişime geçin kazanın) gibi mesajlar gördüğünüzde kesinlikle itibar etmeden sayfayı şikayet ederek engelleyin.

GELEN LİNKLERE DİKKAT!

Çok karşılaştığımız “instagram telif hakkı” adında gelen mesajlara kesinlikle itibar etmeyiniz. Gelen linki tıklamadan mesajı silip sayfayı şikayet edin ve engelleyin.

En önemli güvenlik çözümlerinden biriside bir çok kullanıcının ihmal ettiği iki faktörlü kimlik doğrulamasını aktif etmeliyiz. Sosyal medya hesabınızın Ayarlar ve Gizlilik bölümünde yer alan “ iki faktörlü kimlik doğrulaması” ile sizin şifrenizi bilen birisi olsa dahi, bilginiz dışında giriş yapmayı denediğinde size onay kodu gelecektir. Sadece sizin onayladığınız cihazlar (telefonlar ve bilgisayarlar) dan hesabınıza giriş yapılabilecektir.

Sosyal medya hesaplarımızın güvenlik seviyelerini yükseltmeliyiz. Sisteme kayıtlı cep telefonu ve e-mail adreslerimizi kontrol ederek doğru olduğundan emin olmalıyız.

Şifrelerimizi oluştururken “!+?” gibi karakterlerde kullanmalıyız. Doğum tarihi, isim gibi kolay çözülebilecek şifrelerden sakınmalıyız.

Tanımadığınız kişilerin sizi takip etmesine izin vermeyin ve takip etmeyin. Size gelen yanıltıcı bildirimlere itibar etmeyin. Mesaj veya telefon ile arayıp para isteyen, kişisel verilerinizi isteyen hiç kimseye itibar etmeyiniz. Kişisel verilerin korunması kanunundan dolayı özel bilgileriniz talep edilemez.

Ayrıca internette ucuz fiyatlarla gösterilen ürünleri kurumsal şirketler dışında güvenerek satın almayınız. Paranızı güvende tutan sistemlerden alışveriş yapmalıyız. Aracı şirket ürün size geldikten sonra ücreti karşı tarafa ödeyeceği için 14 gün içinde iade hakkınızı koruyacaktır. Sahte ürün gönderilmesinin önüne geçecektir. Talep edilen kaparo gibi ödemeleri kesinlikle göndermeyiniz.

Bilmeden, araştırmadan bu şekilde dolandırıcılara paranızı kaptırmayın. Tedbirimizi alarak daha güvenli sosyal medya kullanımı mümkündür. Detaylı bilgi ve sormak istedikleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz. Facebook: Suat Işıklı , İnstagram @suat.isikli

Mehmet Suat IŞIKLI

Kaynak:Esenyurt Haberleri

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt Belediyesi’nden sahipli hayvanlara ücretsiz kuduz aşısıÖnceki Haber

Esenyurt Belediyesi’nden sahipli hayvanl...

2021'in en popüler siteleri belli oldu!Sonraki Haber

2021'in en popüler siteleri belli oldu!

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!