Melike Al

Melike Al

Mail: melike.al93@gmail.com

Almanya’da Seçim Farkı

22 yıl Türkiye'de seçim izlemiş bir gazeteci olarak, Almanya'daki seçim kampanyasını merakla takip ediyorum. Dikkatimi çeken bazı noktaları özetleyeyim:  Almanya'da tasayan arkadaşımın aktarımlarıyla yazacağım.

Öncelikle sokaklarda seçim havası gözlemek mümkün değil. Yol kenarlarındaki afişler dışında ne meydanlarda kitlesel mitingler var, ne her yerde parti bayrakları...

Seçime henüz iki yılı kalmış olan Türkiye'de, seçime günler kalmış Almanya'dan daha da politize bir hava var. İkinci önemli farklılık, ülkeyi yöneten lidere ilişkin... Merkel ve Erdoğan, son dönem Avrupa'da en uzun süre hükmeden iki lider... Merkel, yeniden seçilebilecekken, kendi isteğiyle bırakıyor.

Erdoğan, yeniden seçilemeyeceği anketlerden anlaşıldığı halde iktidar ömrünü uzatmanın kurnaz yollarını arıyor. Türkiyede  siyasetteki sonik yerinin dolmasının güçlüğü…Merkel'in koltuğuna oturmak isteyen adaylardan hiçbiri şu an için onun formatında görünmüyor.

 En önemli farklılıklardan biri, Alman siyasetinin koalisyon, daha doğrusu uzlaşma ve taviz geleneği... Tek parti-tek lider sisteminin acı mirası,Almanya'yı bir daha hiç kimsenin tek başına hükmedemeyeceği bir sisteme yöneltmiş. Seçim sonrası uzlaşmak zorunda kalacaklarını bilen parti liderleri birbirlerine hoşgörülü ve saygılı davranıyor.

Türkiye'deki iktidar ise koalisyonu bir "aciz yönetim biçimi" olarak gösterirken,Merkel'in koltuğuna oturmak isteyen adaylardan hiçbiri şu an için onun formatında görünmüyor.

En önemli farklılıklardan biri, Alman siyasetinin koalisyon, daha doğrusu uzlaşma ve taviz geleneği... Tek parti-tek lider sisteminin Almanya'nın, korkunç sonuçlarını görüp tarihe gömdüğü bir tek adam rejimini inşa etmek için uğraşıp duruyor.

Almanya sürekli mutlak gücün önüne fren ve denge mekanizmaları kurarken, Türkiye habire otoriterliğin gazına basıyor.Ve son olarak, genelde demokrasi için tehdit kabul edilen AFD gibi partilerin kapatılmak yerine, muhtemel bir koalisyon ortağı gibi görülmeyerek izole edildiğini belirtmekte yarar var.

Demokrasi, onu kullanarak onu yok etmeye çalışan zihniyetlere karşı kendisini biraz da böyle korumaya alıyor.

Geldik en önemli farka: Seçim gecesi, kimse sandıkları korumak üzere seçim merkezlerinde sabahlamayı düşünmüyor Almanya'da... Seçim gecesi rahat bir uyku uyuyabilmek, bir demokrasinin en asgari şartı olsa gerek.

Sanırım siyasetçilerin işine geldiğin de örnek gösterdiği Almanya ile Türkiye farkını anlatabildim.

Makale Yorumları

  • Fikriye04-12-2021 22:23

    Güzel yazı

Facebook Yorum

Yorum Yazın