Melike Al

Melike Al

Mail: melike.al93@gmail.com

Corona virüs ile ilgili iyi Gelişmeler var

Dünya genelinde corona virüs vakaları ve ölümler artarken, bir taraftan da tıp dünyası bu virüse karşı çalışmalarını hızlandırdı. İngiltere'de araştırmacılar aşı geliştirmeye bir adım daha yaklaştıklarını duyurdu. İngiliz bilim insanları fareler üzerindeki testten olumlu sonuç aldıklarını her şeyin yolunda gitmesi halinde insanlar üzerindeki testlere haziranda başlayabileceklerini söyledi. Avustralya'da da Queensland Üniversitesi Klinik Araştırmalar Merkezi’nde salgın hastalıklar konusunda uzmanlaşmış bir ekip, iki ilacın corona virüs tedavisinde kullanılabileceğini açıkladı.

Öte yandan Avustralyalı bilim insanları da hali hazırda var olan iki ilacın yeni tip corona virüsün (Covid-19) neden olduğu semptomları tedavi edebileceğini açıkladı. Doktorlar, söz konusu ilaçlarla tedavi edilen enfekte kişilerin iyileştiğini ve "virüsün ortadan yok olduğunu" öne sürdü.

Bunlardan birincisi AİDS'e neden olan HIV'i bastırmak için kullanılan bir ilaç, diğeri ise sivrisinek kaynaklı hastalıklara karşı artan genetik direnç nedeniyle büyük ölçüde unutulmuş olan klorokin, yani sıtma ilacı. Araştırmanın başında bulunan Profesör David Paterson, corona virüs ile enfekte olan bazı hastaların Mart ayının sonuna kadar her iki ilacın klinik çalışmasına da kaydolacağını belirtti, ilaçları ölümcül solunum yolu enfeksiyonu için olası bir tedavi yöntemi olarak değerlendirmenin yanlış olmayacağını söyledi.

Paterson, Avustralya’daki ilk corona virüs taşıyıcılarına bu iki ilacın bileşimini verdiğini ve virüsün ortadan kalktığını öne sürdü. Profesör, bu ilaçların 'potansiyel olarak etkili bir tedavi' olduğunu ve acilen büyük ölçekli klinik deneylerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Ancak, HIV ve sıtma ilaçlarının Covid-19 taşıyan bazı hastalarda tedaviyi sağladığı kanıtlanmış olsa da, Profesör Paterson testlerin kontrollü veya ölçülü bir şekildeyapılmadığını söyledi.

 Ve ABD ;

ABD'nin Washington eyaletinde bugün klinik ortamda ilk aşı denemeleri başladı. İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin AP'ye dayandırdığı habere göre, deney kapsamında aşı 4 kişi üzerinde test edilmeye başlandı.

Aşının ilk denendiği kişinin 43 yaşında iki çocuk annesi Jennifer Haller olduğu açıklandı.aşıyı yaptıran kadın , "Hepimiz kendimizi çaresiz hissediyoruz. Bu benim açımdan bir şey yapabilmem adına muazzam bir fırsat" dedi. Haller aşı olduktan sonra odadan çıkarken gülümseyerek "Kendimi harika hissediyorum" dedi. 

Bilim insanları virüsün genetik kodlarının değiştirildiğini ve bu yüzden deneyde yer alan kişilerin corona virüse bağlı bir sağlık sorunu yaşamayacağı bilgisinin altını çiziyor.

Önümüzdeki günlerde sağlıklı 45 gönüllü denek ile devam edecek olan aşı testlerinin başarıyla sonuçlanması durumunda ilgili federal kurumlardan onay alabilmesi ve halkın kullanımına sunulabilmesi için yetkililer 12 ila 18 ay arasında bir süre öngörüyor.

Bu güzel gelişmelerle birlikte  Artık biraz rahat nefes almaya başlayabiliriz sanırım! İnsanlığın eğer isterse üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur yeter ki istesin.

Umarım herşey bundan böyle daha güzel olur. Bu arada bizlere de paniğe kapılmamak hijyene dikkat etmek ve kalabalığa girmeden bir süre evlerimizde dinlenmek düşüyor.

Facebook Yorum

Yorum Yazın