Melike Al

Melike Al

Mail: melike.al93@gmail.com

Yurt dışına vizesiz çıkış meselesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı; 30 Kasım 2015 tarihli Türk gazeteleri “Vizesiz Avrupa” müjdesiyle çıktı. Yapılan anlaşmaya göre Türkiye Yunanistan’dan her ay altı bin sığınmacı alacak, karşılığında da Ekim 2016’da Avrupa’ya vize uygulaması kalkacaktı. Açıklama çok güzeldi ama işin aslı başka

Altı yıl sonra Türkiye’de yaklaşık 4 milyon sığınmacı var, ama Türkiye vatandaşları için vizesiz Avrupa bir hayal... Ve şimdi vize de hayale dönüşmek üzere... Geçen yıl Schengen vizesine başvuran her 5 kişiden birinin talebi reddedildi. Bu yıl rakamın daha da arttığı tahmin ediliyor.

Vizeye başvuranlar 3000 TL kadar masraf yaptıktan sonra aylarca bekletiliyor, sonunda da genellikle “inandırıcı bulunmama” gerekçesiyle ret cevabı alıyorlar.

 Aslında gerekçe başka: 2016’dan beri ülkede artarak süren otoriterleşmeye bir de ekonomik kriz eklenince yurttaşların çoğu ülkeyi terk etmeyi düşünmeye başladı. Son anketlere göre gençlerin yüzde 73’ü yurtdışında yaşamak istiyor. Bir kısmı ülke değiştirmek için fırsat kollarken bir kısmı illegal yollardan Avrupa’ya geçiyor.

Kimisi, sınırı geçince pasaportunu yırtarak iltica başvurusu yapıyor. Bunu bilen elçilikler de çoğalan başvuruları, giderek artan oranda reddediyorlar. Vize krizi, büyük oranda Türk hükümetinin itibar kaybından kaynaklansa da mağdur olanlar genellikle iş insanları, akademisyenler, sanatçılar özellikle de, Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenler. Bu da özellikle Batı yanlısı kesimlerde Avrupa karşıtlığını besliyor.

Türkiye’nin bir sığınmacı merkezine dönüşmesinden yakınan yurttaşlar“Ülkeye giriş zorlaştırılsın, çıkış kolaylaşsın” diyedursun, yaşanan, bunun tam tersi:

Türkiye’den dışarı çıkmak zorlaşırken ülkeye girmek giderek kolaylaşıyor. Hem illegal yoldan gelen mülteciler, hem dövizine ihtiyaç duyulan yabancılar için Türkiye en kolay girilen ülkelerden biri haline geliyor. Özetle; “Vizesiz Avrupa” hayali gerçekleşmedi, ama “vizesiz Türkiye” kapısı, herkese açılmışa benziyor. Bizden  dışa çıkmak zor olsada bizim ülkeye girmek çok serbest..

Facebook Yorum

Yorum Yazın