© Esenyurt Haberleri

Tapu işlemleri noterlere geçiyor

Başta gayrimenkul alım-satım işlemleri, miras ve aile hukuku olmak üzere, yargılamayı gerektirmeyen hizmetler artık noterler aracılığı ile verilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayında açıkladığı Yargı Reformu Stratejisi kapsamında, geçtiğimiz günlerde yasalaştırılan yargı paketinin ardından, hukuk yargılamalarını hızlandıracak adımların yer aldığı 2'nci Yargı Paketi üzerindeki çalışmalar da tamamlanma aşamasına geldi. Adalet Bakanlığı bürokratları ve AK Parti hukukçularının üzerinde çalıştığı taslakta, başta miras ve aile hukuku olmak üzere, yargılamayı gerektirmeyen ve ‘çekişmesiz yargı' olarak nitelendirilen hizmetlerin noterler aracılığı ile verilmesi öngörülüyor. Mevcut kanunlarda, mahkemelerin görev alanına giren isim ve yaş düzeltmesi, vasiyetnamenin açılması, mirasçı atama belgesinin verilmesi, mirasın reddi beyanının tespit edilmesi ve evlenmeye izin verilmesi gibi işlemlerinin noterlerde yaptırılması öneriliyor. Bu dava konularında “çekişme” olursa, devreye mahkemeler girecek.

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinin noterler aracılığıyla yapılmasına da imkân sağlanıyor. Yasa çıktığında, vatandaşlar isterse tapu dairelerine gitmeden, gayrimenkul alım satım işlemlerini noterden yaptırabilecekler.

‘ARA BULUCU' ZORUNLULUĞU

Taslak ile kamu idarelerine, aralarındaki bazı uyuşmazlık konularını mahkemeye taşımadan önce, zorunlu olarak arabulucuya gitmeleri zorunluluğu da getiriliyor. Bu kapsamda, idarelerin taraf olduğu bazı uyuşmazlıklarla ilgili olarak zorunlu sulh yoluna gitmelerine ilişkin müstakil bir ‘İdari Sulh Kanunu' çıkarılacak. Böylece, bu uyuşmazlıkların mahkemeye intikal etmeden çözümlenmesi amaçlanıyor.

TÜKETİCİ DAVALARI

2'nci Yargı Paketinde, doğrudan tüketici mahkemelerine açılan davaların zorunlu arabuluculuk kapsamına alınması da öngörülüyor. Bu durumda, tüketiciler herhangi bir konuda Tüketici Mahkemesine dava açmadan önce, zorunlu olarak önce arabulucuya başvuracak. Ara bulucudan sonuç alınamaması durumunda mahkemeye başvurulması söz konusu olacak.

BÜTÇE SONRASI GELECEK

İkinci yargı paketine gireceği belirtilen infaz indirimi, süresiz nafaka ve erken yaşta evliliklerle ilgili ceza indirimi gibi düzenlemelerin ise ayrı bir yasa teklifi olarak TBMM'ye sunulması kararlaştırıldı. Hem hukuk yargılamalarını hızlandıran 2'nci yargı paketi hem de ceza infaz indirimini öngören teklifin 2020 bütçe görüşmelerinden sonra Meclis'e gelmesi öngörülüyor. AK Parti kaynakları, 2'nci Yargı Paketi kapsamında hukuk yargılamalarının hızlandırılmasına yönelik adımlar atıldıktan sonra 4 milyondan fazla dosyanın eritileceğini dile getirdi.

SINAV ŞARTI GELİYOR

Taslağa göre, noterlik kurumunun daha işlevsel hâle getirilmesi için noter yardımcılığı ihdas edilecek. Ayrıca, noter ve noter yardımcısı olabilmek için sınav zorunluluğu getirilmesi de öngörülüyor.

İCRA İLE ÇOCUK TESLİMİNE SON

Hazırlanan taslak ile ayrıca çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesinin, icra-iflas sistemi dışına çıkarılması ve bu işlemlerin ücretsiz olması da öngörülüyor.

Türkiye Gazetesi

İlginizi Çekebilir

Emekliye Kurban Bayramı öncesi Yüzde 20 indirim

Zam verilmeyen emekliye Kurban Bayramı öncesi şehirlerarası otobüs biletlerinde yüzde 20 indirim kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar maaşlarına zam haberi bekleyen emekliler tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

ATM'den para çekecekler dikkat. Bayram öncesi büyük değişiklik

Özel bankalar günlük 10 bin TL'lik nakit çekim limiti yetersiz kalınca müşterilerin şikayetleri doğrultusunda bankalar limit değişikliği kararı aldı.

MTV borcunu ödemeyenler dikkat! Gecikme faizi yükseltildi

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için uygulanan gecikme zammı oranı için alınan yeni karar duyuruldu. Kamu alacakları için gecikme zammı ve tecil faiz oranlarının yükseltildiği duyuruldu.

Elektrik ve doğalgaz sayaçlarını sökmeyenlere 10 bin lira ceza kesilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle elektrik, su ve gaz sayaçları için muayene sürecine yönelik önemli değişiklikler hayata geçirildi.

Esnafa şok! Esnaf kredi faizi artırıldı!

Türkiye’de esnafların ticari çalışmalarına destek olunması amacıyla, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kefalet kredi faizleri artırıldı.

7 banka artık tek ATM'den hizmet verecek! İşlem ücreti yok..

Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım ve PTT Bank işbirliğine gitti. Türkiye'nin ATM Merkezi'ni hayata geçiren 7 kamu bankası, bundan böyle tek ATM'den hizmet verecek. İlk etapta 5 bin 600, yakın tarihte 19 bin TAM ATM uygulamaya girecek. Ortak ATM'den yapılan işlemlerde işlem ücreti alınmayacak.

TÜM HABERLER