esss

Market poşetlerinde koronavirüs tehlikesi!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Market poşetlerinde koronavirüs tehlikesi!
Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak tanımlanan koronavirüsü tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor.

16 Mart 2020 tarihinde ilk vakanın Türkiye'de görülmesinin ardından ülke gündemini tamamen koronavirüs oluşturmaya başladı. Virüsten korunmak için kişisel hijyenlerine dikkat eden vatandaşlar, kolonya ve el dezenfektanı alışverişine hücum etti.

Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüsten korunmak için açıklanan tedbirler kapsamında kişisel temizlik ön planda tutuluyor. Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler çerçevesinde kişilerin sosyal izolasyona dikkat ederek temel hijyen kurallarını yerine getirmesi bekleniyor. Ellerin sıklıkla su ve sabun ile yaklaşık 20 saniye yıkanması uzmanlar tarafından tavsiye edilirken kullanılan yüzeylerin deterjan ile temizlenmesinin de önemi her seferinde tekrar tekrar anlatılıyor.

Kişisel ve ev temizliğinin yanı sıra vatandaşların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları da söylenmekte. Vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak için gittikleri süpermarketler ise uzmanlar tarafından virüsün yayılması için "ideal" ortamlar olarak değerlendiriliyor. Peki uzmanlara göre; süpermarketlerdeki riskleri azaltmanın yolları nelerdir? Marketten gelen poşetler koronavirüse karşı nasıl temizlenmeli? İşte, potansiyel tehlike market poşetlerinden koronavirüse karşı korunma yöntemleri...

MARKET ALIŞVERİŞİNDE KORONAVİRÜS BULAŞMA RİSKİ VAR MIDIR?

Koronavirüsün neden olduğu salgının yayılım hızını azaltmak için vatandaşlara "evde kal" çağrısı yapılıyor. Vatandaşların zaruri durumlar olmadığı sürece evde kalmasının önemi defalarca belirtiildi. Evde kal çağrısına uyan çoğu vatandaş market alışverişini evine kargo ile sipariş ederken kimisi ise gerekli önlemleri alarak alışveriş yapmak için markete gitmeyi tercih ediyor.

İsterseniz evinize söyleyin isterseniz markete giderek bizzat alışverişinizi kendiniz yapın, koronavirüs riski, aldığınız ürünler üzerinden devam edebilir. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sağlık Enstitüsünün yaptığı inceleme sonucunda koronavirüsünün yüzeylerde yaşama süreleri tespit edildi:

Bakır yüzeylerde 4 saat,

Paslanmaz çelik yüzeylerde 72 saat,

Kağıt üzerinden 96-120 saat,

Plastik yüzeylerde 120 saat,

Alüminyum yüzeylerde 2-8 saat,

Tahta ve cam yüzeylerde 96 saat kalabiliyor.

Market poşetlerinin kağıt, bez ya da plastik materyallerden oluşturulduğu düşünüldüğünde koronavirüsün evinize gelme ihtimalinin yüksek olduğunu söylemek gerekir. Üstelik market poşetlerinden çıkardığınız ambalajlı ürünler için de aynı risk söz konusu...

MARKET ALIŞVERİŞİNDE KORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?

Market alışverişinde sosyal mesafenin korunması önemlidir. Aynı zamanda alışverişten önce ve sonra eller mutlaka su ve sabun ile 20 saniye boyunca yıkanmalı, dezenfekte edilmeli.

Dokunulan her yerde virüs olma ihtimali düşünülerek temas etmemeye özen gösterin. Ellerinizi dezenfekte edene kadar yüz, göz, ağız ve burna dokunmayın.

İngiltere Gıda Standartları Kurumu'nun internet sitesinde yiyeceklerin 70 derecede ve en az 2 dakika boyunca bu sıcaklıkta pişirilmesi tavsiye edilir.

Marketten gelen ürünlerin 3 saat boyunca açık havada tutulması gerekir. Aynı zamanda plastik, cam ve metal ambalajlı olan ürünleri su ile seyreltilen çamaşır suyu ile yıkamak da riski indirmektedir. (Seyreltmek için 5 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu katılabilir.)

Ambalajsız sebze ve meyve gibi besinleri su ile yıkayıp kurutun. Bu besinleri sirke ve su ile dolu bir kapta bekletebilirsiniz.

Eve getirdiğiniz poşetlerin üstüne, eve almadan önce antibakteriyel jel ya da dezenfektan sıkmak yararlı olur. Alkol oranı yüksek limon kolonyası da kullanabilirsiniz.

Riski en aza indirmek için paket içeriklerini temiz tabak ya da kaplara boşaltabilirsiniz. Bu işlemin ardından ambalaj ve torbaları çöpe atmayı unutmamalısınız.

Bez poşetlerin dezenfekte edilmesi için 60 derecelik sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkaması da önemli bir adım olacaktır.

Kaynak:Mynet

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt'ta markette silahlı soygunÖnceki Haber

Esenyurt'ta markette silahlı soygun

Muhtar Yıldız’dan Destek ÇağrısıSonraki Haber

Muhtar Yıldız’dan Destek Çağrısı

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!