© Esenyurt Haberleri

500 yıllık değer: lüle taşı

Rezervlerinin neredeyse tamamı Eskişehir’de bulunan ve yarım yüzyıllık bir geçmişe sahip olan lületaşı, günümüzde zanaatkârlarının azalması sebebiyle unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizden. Kardeş Kültürler Festivali ile zanaatkârları bir araya getiren Esenyurt Belediyesi, lületaşını ve hikâyesini ustasından dinledi, vatandaşlarla buluşturdu

ESKİŞEHİR’DEN VİYANA’YA UZANAN BİR HİKÂYE

Lüle taşının vatanı Eskişehir’den Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali’ne gelen Zanaatkâr Hüseyin Savun, festivalin güzel geçtiğini belirterek lületaşının yüzyıllar öncesine dayanan hikâyesini şöyle anlattı: “Lületaşının geçmişi 400-500 sene öncesine dayanıyor. Eskiden devamlı olarak taşı çıkarılmış, Eskişehir’den Viyana’ya gönderilmiş, yani eskiden Viyana’da işlenmiş, ‘Viyana Taşı’ olarak tanıtmışlar ve ‘Deniz Köpüğü’ anlamına gelen ‘Meerschaum’ olarak adlandırılmış. ‘Kral’ lakaplı Ali Osman Usta ülkemizde çırak yetiştirmiş.1960’lı yıllarda bu taşın ve zanaatının Türkiye’de olduğu meydana çıkmış. 1970’li yıllardan itibaren de bu taşı yurtdışına yasaklamışlar. Viyana elinde olduğu kadarını işlemiş ve sonra bu taşın Eskişehir’de olduğu tescillenmiş.”

“GELENEĞİMİZİ GÖSTERMEYE VE TANITMAYA ÇALIŞIYORUZ”

45 yıldır lületaşı işlemeciliği yaptığını söyleyen Savun, ülkenin lületaşı bakımından zengin olduğunu,fakat işlemecisinin zaman geçtikçe azaldığını vurgulayarak, “Eskiden taşı çıkaran ve işleyen çoktu ama günümüzde gençlerimiz bu işi pek yapmıyor. Unutulmaya yüz tutmuş bir zanaat. Hammaddesi var ama çıkaran ve işleyen yok. Biz elimizden geldiği kadar geleneğimizi devam ettirmeye, ilerletmeye, herkese göstermeye ve tanıtmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“RUHUNUZA İŞLEYEN BİR ZANAAT”

Lületaşı işlemeciliğinin inceliklerinden de bahseden zanaatkâr, “Ruhunuza işliyor diyebiliriz. Yaparken neyi yapacağınızı biliyorsunuz, başka bir şey kafanıza girmiyor ve sadece onu düşünüyorsunuz. Sevdiğim bir iş, sevmeden olmuyor. Lüle taşının nikotin emici, yani zehri alıcı bir özelliği olduğu için çoğunlukla pipolarda kullanılıyordu. Günümüzde pipoların yanı sıra turistik eşya, tespih ve takı olarak da işlenip değerlendiriliyor” dedi.

İlginizi Çekebilir

Sebahat Teyzeden Başkan Özer'e anlamlı sözler

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, tek başına yürümekte zorlanan ve kendisinden baston talebinde bulunan 76 yaşındaki Sebahat Pelin’in isteğini karşıladı. Sebahat teyzeyi evinde ziyaret eden Başkan Özer, anneler gününü kutlayarak ona baston hediye etti.

Esenyurt'ta 2 motorcu terör estirdi! Evlere ve arabalara ateş açtılar

Esenyurt'ta gece yarısı 2 motorcu terör estirdi. Motorlular sokak ortasında evlere ve arabalara ateş açtı.

Başkan Efrail Çifci güven tazeledi

İstanbul Ardahan Kültür Evi'nin 12 Mayıs 2024 Pazar günü gerçekleşen 9'ncu genel kurulunda mevcut başkan, Efrail Çifçi tek liste ile yeniden Kültür Evi Başkanı oldu.

Esenyurt'ta "Yan baktın" kavgasında silahlar konuştu!

Esenyurt’ta iddiaya göre yan bakma nedeniyle çıkan kavgada 1 kişi yaralandı. Kavga anları güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

Esenyurt’ta Elektrik hattında patlama: 1 yaralı

Bir binanın çatı katına inşaat malzemesi taşıyan vinç yüksek gerilim hattına çarptı. Çarpmanın etkisiyle meydana gelen statik elektrik sonucu yer altında bulunan elektrik hattında patlama meydana geldi.

Başkan Özer yılın “Kültür ve Sanat Markası” ödülünü aldı

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, İstanbul İş İnsanları Derneği’nin düzenlediği 8. Türkiye Marka Zirvesi’nde yılın Kültür ve Sanat Markası ödülünü aldı. Sahnede yaptığı konuşmada sanata ve spora katkı sunan herkese teşekkür eden Başkan Özer, hedefinin Esenyurt’u, kültür, sanat ve sporun başkenti haline getirmek olduğunu söyledi.

TÜM HABERLER