esss

Doların ateşi düşmüyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Doların ateşi düşmüyor!
Dolar/TL beklentilerin üzerindeki enflasyon ardından 4.2310'a yükselerek yeni tarihi zirvesini test etti.

Nisan enflasyonunun beklentilerin üzerinde artması, kurda sıçramaya neden oldu. Dolar/TL, enflasyonun açıklanmasıyla 4.17'den 4.23'e çıkarak tarihi zirvesini yeniledi.

Kur, ilk tepkinin ardından 4.20 seviyesinin altına geriledi. Kurda kapanış saatine kadar yatay bir seyir izlense de kapanış saatine yakın tekrar tansiyonu yükseldi.

Dolar, 4.2366 seviyesine kadar çıkarak rekor tazeledi. Dolar/TL, saat 17.24 itibariyle 4.2290 seviyesinde yer aldı.

Benzer hareket euro cephesinde de yaşandı. Euro/TL, 5.0709'a kadar yükseldi ve ardından düşüşe geçti. Euro aynı dakikalarda 5,0626 civarında seyretti.

Fed kararı piyasalarda yeni bir satış baskısı getirmezken bugün nisan ayı enflasyon verileri en önemli veri gündemini oluşturuyor.

Bankacılar TL'deki değer kaybına dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3'e yükselmesi, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, dün açıklanan PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesini gösteriyorlar.

Fed faizi sabit tuttu

Fed dünkü para politikası kararında beklentilere paralel olarak faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 1.50-1.75 aralığında sabit tuttu.

Fed enflasyonun hedefe "yaklaştığını" ve "12 aylık bazda bakıldığında orta vadede Kurul'un simetrik yüzde 2 hedefi yakınında seyretmesi beklendiğini" de belirtti.

Analistler "simetrik" kelimesinin kullanılmasını, Fed'in enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerine çıkmasına göz yumabileceği şeklinde değerlendirdi. Bu durum, merkez bankasının enflasyondaki son dönemdeki artışa karşılık olarak daha sert bir parasal sıkılaşma yoluna gitme ihtiyacını sınırlayacak bir yaklaşım.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Fed'in politika açıklamasından sonra 92.245 seviyesine kadar geriledi, ancak kayıplarını toparlayarak 92.834 ile dört ayın zirvesini gördü. Endeks bugün dört ayın zirvesinden geriledikten sonra 92.508'de bulunuyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
WhatsApp kullananlar Dikkat!Önceki Haber

WhatsApp kullananlar Dikkat!

650 bin abonenin elektriği kesilecek!Sonraki Haber

650 bin abonenin elektriği kesilecek!

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!