esss

Karabulut; Koridor'da Dünya Beşten Büyük

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Karabulut; Koridor'da Dünya Beşten Büyük
İstanbul Esenyurt Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi..

Dünya siyasetini çeşitli yönlerde etkileyen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin “Zeytin Dalı” operasyonunda kamuoyunda değinilmeyen ve yanlış kullanılan pek çok kavram yer almaktadır. İlk olarak “PKK-PYD-YPG-DAEŞ Güçleri” tabiri bu terör örgütlerini “terör” tanımlamasından çıkarmaktadır. Bu durum son derece yanlış olduğu gibi terör ile mücadelenin de farklı değerlendirilmesine sebep olmaktadır. “PKK-PYD-YPG-DAEŞ Güçleri” ifadesinin PKK-PYD-DAEŞ Terör Örgütleri” şeklinde tanımlanması gerekir. Diğer yandan terörle mücadele ederken “Zeytin Dalı: Terörle Mücadele Operasyonu”nda “cephe”den ziyade mevki olarak tanımlama yapılması daha doğru olacaktır. “Cephe” Türk Dil Kurumu tarafından “askerlik üzerinde savaşın sürdüğü bölge” olarak tanımlanırken “savaş” kavramı da “isim, askerlik, devletlerin diplomatik ilişkilerini keserek giriştikleri silahlı mücadele, harp, cenk, cidal” olarak tanımlanmıştır. Yapmış olduğumuz bu dar tanımlar çerçevesinde “Zeytin Dalı” operasyonu bir “savaş” değil, terörle mücadele operasyonudur. Çünkü karşımızda herhangi bir devlet olmadığı gibi buna bağlı olarak mücadele edilen karşı unsur da bir ordu değildir.

 Koridor

Koridor, Suriye’nin kuzeyinde yer alan Cerablus’dan başlayıp Çobanbey, Münbiç, Afrin, Azez üzerinden Akdeniz’e açılacak olan coğrafik hattır. Bu hattın ise iki ana temelde değerlendirilmesi önemlidir. Bu değerlendirmelerden ilkinde Türkiye’nin coğrafik konumuna karşı alternatif yol izlemek yer alırken, ikincisinde ise Dünya'da hidrokarbon kaynakların rezerv edilmesinin önemli olduğu gibi nakillerinin de en az maliyette sağlanması yer almaktadır. 

2001 yılında İsrail ve ABD, Türkiye’nin Suriye sınır hattında yer alan mayınların temizlenmesi için teklifte bulunmuştu. Türkiye bu teklifi kabul etmedi, 2011 yılında ise ABD ve İsrail yine teklifte bulundu, Türkiye yine kabul etmedi. Yıl 2018 ve bu sınır hattı üzerinde PYD-YPG terör örgütleri desteklenerek ABD tarafından konuşlandırıldı.  Akıllara şu sorunun gelmesi gerekiyor; Bu koridor ile birlikte acaba Irak’taki gibi “Kırmızı Civa, zenginleştirilmiş alüminyum vb.” rezervler mi bulundu?  

ABD, “duvar yap - duvar yık” ekonomi mantığı çerçevesinde "silah üret - silah sat ve sonrasında bu satılan silahlar ile ülkeler savaş içerisine girsin, ardından barış yapsın" mantığıyla beraber ekonomisini devam ettirmeye çalışmaktadır. Ayrıca yasa dışı ekonomi faaliyetlerini silah ile beraberinde bu koridor üzerinden gerçekleştirmek istemektedir. Bu tavrı ABD, Vietnam’da “uyuşturucu” üreterek, Afganistan’da “altın” çalarak, Irak’ta “petrol” gasp ederek gerçekleştirmiştir. Şimdi ise Suriye’de “enerji nakli” görünen uyuşturucu-insan vd. gibi yasa dışı faaliyetleri terör örgütlerini kullanarak gerçekleştirmek istemektedir.

Dünya Beşten Büyük

2014 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’ye söylediği “Dünya beşten büyüktür” sözü şu anda “Zeytin Dalı” ile gösterilmiş oldu. Ortadoğu’da salt ABD kararlarının alınamayacağı, alenen terör örgütlerinin desteklenemeyeceği ve terörün barındırılamayacağı gösterilmiş oldu. Ayrıca “Zeytin Dalı” operasyonu Türkiye’nin itibarını uluslararası sistemde arttırmıştır. 

Türkiye iç siyasetindeki, ekonomisindeki ve sosyal yapısındaki istikrar, “Zeytin Dalı” operasyonundaki başarının diğer bir temelini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda verilen destekler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin motivasyonunu arttırmaktadır.

Şehitlerimize Allah'tan rahmet, milletimize sabır diliyorum. Operasyonda olan hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem de Özgür Suriye Ordusu'nun Allah yar ve yardımcısı olsun. Andaç KARABULUT

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ardahan EMİTT’in Gözdesi olduÖnceki Haber

Ardahan EMİTT’in Gözdesi oldu

Esnaf ve işletmeler ruhsata davet edildiSonraki Haber

Esnaf ve işletmeler ruhsata davet edildi

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!