esss

MTV'de son durum

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MTV'de son durum
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Motorlu Taşıtlar Vergisi zammının Bakanlar Kurulu'nda yeniden görüşüleceğini açıkladı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek de önce "MTV, tamamen 2018'in başından itibaren alınacak sıfır araçlardan alınacak" dedi, sonra düzeltme yaptı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sabah saatlerinde  katıldığı televizyon programında söylediği ve sosyal medyada gündem olan "Yüzde 40 MTV zammı 2018'de yeni alınacak sıfır arabalar için geçerli" sözlerini düzeltti. Şimşek zammın herkes için geçerli olduğunu söyledi.

Şimşek şöyle konuştu:

"MTV konusunda yanlış bilinen bir şey var. MTV, tamamen 2018'in başından itibaren alınacak sıfır araçlardan alınacak. Şu an aracı olanlar, normal şartlardaki artışlarla vergisini ödeyecek. Ticari taşıtları ilgilendirmiyor.

2018 yılında satın alınacak ikinci araçlarda MTV zammı söz konusu değil. Mevcut 21 milyon araç yüzde 40 vergiden etkilenmeyecek."Şimşek,  MTV zammının bugün Bakanlar Kurulu'nda konuşulacağını söyledi.

Sonra düzeltti

Ancak Şimşek, bu sözlerin gündem olmasının ardından programın ikinci bölümünde bir düzeltme yaptı. Şimşek, kanunu yanlış hatırladığını belirterek "Giden kanun benim söylediğimden farklı, onu da düzelteyim. 2018'den itibaren alınan araçlarda bir de değerine göre artış olacak. Yüzde 40'lık artış mevcut araçları kapsıyor" dedi.

Vatandaşa 'altın' çağrısı

Türkiye'nin tasarruf açığı olduğuna ve bunun da Türkiye'yi dışa bağımlı hale getirdiğine değinen Şimşek, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ve bugün başlayan "altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası"nın önemine işaret etti.

Tahminlere göre ziynet eşyaları hariç 2 bin 200 tonu bulan, yaklaşık 100 milyar dolar değerinde atıl altın kaynağının olduğunu dile getiren Şimşek, "1980'li yıllardan itibaren Türkiye'nin ithal ettiği altın miktarıyla ihraç ettiği altın miktarı arasındaki farka bakıyoruz. Öncesine giderseniz ortalama rakam çok daha büyük. Bu temkinli bir tahmin." dedi.

Şimşek, Türkiye'nin bankacılık sistemine bakıldığında, kaynaklardan çok daha fazla kredi talebi bulunduğunun altını çizerek, "100 liralık mevduatın 90 lirasını kullanabiliyorsunuz, biz 125 lirasını kredi olarak vermişiz. Bu, sistemin dışa bağımlı olması demek." ifadelerini kullandı.

"Muhatabınız Hazine, Ziraat Bankası aracılık yapacak"

Türkiye'nin kaynağının olduğunu ancak bu kaynağın atıl ve verimsiz tutulduğunu vurgulayan Şimşek, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının önemine değinerek, şöyle devam etti:

"Hazine istediği zaman zaten piyasadan borçlanıyor, borçlanma problemi yok. Peki biz bunu niye yapıyoruz? Biz, Türkiye'de tasarruf havuzunu büyütmek istiyoruz yani vatandaşımız kazansın, ülkemiz kazansın, milletimiz kazansın. Kasada, orada, burada duran altınları bugünden itibaren Ziraat Bankasına götürüyorsunuz. Devletin güvencesinde Hazine bu işlemi yapıyor. Muhatabınız Hazine, Ziraat Bankası sadece aracılık yapacak. Biz, Hazine olarak altın tasarruflarını sisteme çekmek için masrafa katlanıyoruz. Ziraat Bankasına komisyon ödeyeceğiz çünkü elemanları ve şubeleri çalışacak. Bunu külçeler haline getirmek için altın rafinesine götürecek. Vatandaşımız istediği zaman tahvilini, kira sertifikasını getirip 'altınımı istiyorum' derse, onu da vereceğiz."

 

"Vadesi bittiğinde geri alacaksınız"

Şimşek, "Bu, iki yıllık vade olacak. Hazine her 6 ayda bir, Ziraat Bankasındaki o vatandaşların şubesine yüzde 1,2, yıllık 2,4'ün biraz üzerinde getiri sağlayacak. Vadesi bitince altınınızı geri alacaksınız. Bu getiri, sizin hesabınıza otomatik ödenecek. Evde altın durunca hiçbir getiriniz yok. Altın zaten değerlenecek, vadenin sonunda altınınızı geri alacaksınız. Bu arada paraya ihtiyacınız oldu, 2 yıl bekleyemeyeceksiniz ne olacak? Ziraat Bankasına gideceksiniz, onu satacaksınız, Ziraat Bankası onu sizden alacak. Evde, kasada, yastık altında, orada burada tutacağınıza, yarın bir gün bir hırsızlık olayında risklerle karşı karşıya kalacağınıza getirin bunu, devletin güvencesine, Türkiye'nin en büyük bankasına verin. Muhatabınız Hazine. Size de yüzde 2,4'ün biraz üzerinde getiri sağlayacağız. Dolayısıyla hem altınınız altın olarak duracak ve vadenin sonunda külçe olarak veya çeyreklik ya da tam altın olarak iade edilecek." diye konuştu. MYNET

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kerbela Şehitleri gözyaşlarıyla anıldıÖnceki Haber

Kerbela Şehitleri gözyaşlarıyla anıldı

Öğrencilere Kurulan Tuzak Pes Dedirtti!Sonraki Haber

Öğrencilere Kurulan Tuzak Pes Dedirtti!

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!