esss

Vucüt Kitle İndeksi Nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vucüt Kitle İndeksi Nedir?
Obezite, dünya çapında milyonlarca kişiyi etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Kalp komplikasyonları, diyabet ve çeşitli kanserler gibi ciddi sağlık sorunlarının gelişme riskini artıran aşırı vücut yağı birikimi ile karakterizedir. Vücut Kitle İndeksi, obeziteyi değerlendirmek için standart olarak kullanılan bir ölçüdür. Bir kişinin boyuna ve kilosuna dayanan bir metriktir. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) obezite tablosu, klinik ortamlarda vücut yağını tahmin etmek ve ilişkili sağlık risklerini öngörmek için kullanılır.

Obezite ve VKİ nedir?

VKİ, bir kişinin boy ve kilosuna dayanan v sayısal bir değerdir. Obezite kalp hastalığı, felç, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ve bazı kanserler gibi birçok kronik sağlık sorunu riskini artırarak ciddi bir sağlık sorunudur. VKİ aralığı obeziteyi hesaplamak için mükemmel bir sağlık ölçütü değildir. Bu nedenle, bir bireyin sağlık durumunu doğru bir şekilde değerlendirmek için bel çevresi ve vücut kompozisyonu gibi diğer ölçümlerle birlikte kullanılmalıdır.

Obezitenin belirtileri nelerdir?

Obezite'nin sağlık üzerinde ciddi etkileri olabilir. Bireysel risk faktörlerini anlamak ve en iyi tarama ve yönetim stratejileri hakkında tavsiye almak için bir hastane ve doktor belirlemek ardından da konuşmak önemlidir. Öneriler, kişiye bağlı olarak yaşam tarzı ve diyet değişikliklerini, odaklanmış fiziksel aktiviteyi veya ilaç tedavisini hatta cerrahi müdahaleyi içerebilir öne çıkan tedavi çeşitleri ise mide balonu, tüp mide ameliyatı gibi işlemlerdir.Obezite tedavi planının uzun vadeli bir tedavi olduğu ve nedenlerinin birçok durumla ilişkili olabileceği unutulmamalıdır. Obezite belirtileri şunları içerir:

  • Artan vücut ağırlığı: Obezitesi olan bir kişi, morbid obezite nedeniyle boyları ve yaşları için sağlıklı kabul edileni aşan bir vücut ağırlığına sahiptir.
  • Nefes almada zorluk: Obezite akciğerlere baskı yapabilir. Nefes almayı zorlaştırarak nefes darlığına ve diğer solunum sorunlarına yol açabilir.
  • Yorgunluk: Fazla kilo taşımak hareket etmeyi zorlaştırarak yorgunluğun artmasına ve enerji seviyesinin düşmesine neden olabilir.
  • Uyku apnesi: Obezite, uyku sırasında nefesinizin kesildiği bir duruma yol açabilir, bu da zayıf uyku ve gündüz yorgunluğu demektir.

Obezitenin nedenleri nelerdir?

Tüketilen kalori ile harcanan kalori arasındaki dengesizlik obezitenin birincil nedenidir. Obezite, büyük ölçüde yağ ve şeker açısından zengin, enerji yoğun gıdaların tüketiminin artması nedeniyle dünya çapında giderek yaygınlaşmaktadır. Ayrıca, hareketsiz işler, ulaşımdaki değişimler ve kentleşme de fiziksel aktivitenin azalmasına yol açmıştır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yüksek kalorili diyetler ve aktivite eksikliği obeziteye ve vücut ağırlığının artmasına neden olabilir. Bütün bu faktörler enerji dengesizliğine yol açabilir ve nihayetinde aşırı kilo ve obeziteye neden olabilir.

Kaynak:Esenyurt Haberleri


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hatice Bozdağ AK Parti'den Milletvekili aday adayı olduÖnceki Haber

Hatice Bozdağ AK Parti'den Milletvekili...

Başkan Bozkurt, ilk iftarını depremzede aile ile yaptıSonraki Haber

Başkan Bozkurt, ilk iftarını depremzede...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!