esss

LCW’de sözü verilen ödüller hiç oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
LCW’de sözü verilen ödüller hiç oldu
LC Waikiki’nin Esenyurt'taki deposunda çalışan işçiler, fazla üretim yapmaları karşılığında verilen ödül sözünün yerine getirilmediğini söyledi.

Ünlü giyim markası LC Waikiki’nin Esenyurt’ta bulunan deposunda çalışan işçilerin gündeminde söz verildiği halde verilmeyen ödüller var. 10 günde 20 milyon ürün istendiğini hatırlatan işçiler, “Bunun karşılığında bir miktar para ödül vereceğiz, dediler. Sonra ‘Yok öyle bir şey’ deyip vermediler” dedi.

4 bini aşkın işçinin çalıştığı LC Waikiki’nin Esenyurt deposunda 4 ay önce çalışanlardan 10 gün içerisinde 20 milyon ürün çıkarmaları istendi. Takım liderlerinin “İstediğimiz sayıyı çıkarın ödül vereceğiz” dediğini aktaran işçiler, şunları söyledi: “Günde 300-400 bin mal çıkıyor tüm vardiyalardan. 4 vardiyadan günde 2 milyon ürün çıkarmamızı istediler. Bir vardiyadan 500 bin. İmkansızı istediler yani. Ona rağmen çalıştık. Ama makinedeki teknik arızayla fazla ürün birleşince işler durdu, çalışamaz duruma geldik” dedi. Bundan dolayı istenen hedefe ulaşılamadığını belirten işçiler, “Onu da bize yıktılar. Bizim suçumuz mu? Makine arızalandı. Koliler birikti, aletler dayanmadı yani. Sonra gelip ‘Hedefin yüzde 90’ı tutsaydı ödül verilecekti ama yüzde 40’ı tuttu. Ama buna rağmen yine ödül vereceğiz’ dediler. Ödül dedikleri bir miktar para. Sonra bekle bekle ödül yok. 4 ay geçti aradan hâlâ yok.”

Bir süre önce bu durumu firma yöneticilerine ilettiklerini söyleyen işçiler, “Müdürler ‘Yok öyle bir şey. Biz öyle bir söz vermedik’ dedi. Ama takım liderleri bize böyle demişti. Hiç oldu yani ödüllerimiz” diye konuştu.

PRİMLERİN 4’TE 3’Ü KESİLDİ

İşçilere üç ayda bir ikramiye niyetine verilen primler de kesilmiş. 1400 lira ücretle çalışan işçiler, “Yani daha önce yılda 4 aylık ücret tutarında prim alıyorduk. Şimdi ise yılda bir aylık ücrete anca denk geliyor. Soruyorsun niye böyle diye. Verdikleri cevap ‘Böyle. Beğenirsen çalışırsın’ oluyor” dedi.

LC Waikiki’nin bu uygulamalarına karşı birkaç defa işi yavaşlattıklarını belirten işçiler, şunları söyledi: “İşi yavaşlatıyorsun ama bu sefer ‘Yavaş çalışıyorsun’ şeklinde geri bildirim alıyorsun. ‘2 defa geri bildirim alan hakkında gereğini yapacağız’ diyorlar. Ya zor bir bölüme gönderecekler ya da işten atacaklar. İşçiyi böyle korkutuyorlar.”

SÖZLEŞMESİ BİTEN İŞÇİ ATILIYOR

Çoğunlukla kadın işçilerin olduğu depoda işçiler 6 ay sözleşmeli çalışıyor. Sözleşme sonunda da çoğu işçinin ‘kaderi’ aynı oluyor: İşten atılmak. LC Waikiki işçileri, “Sözleşmeli işçileri, 6 ay dolmak üzereyken işten çıkarıyorlar. Kadrolu işçileri çıkaramıyorlar tabii. Çıkarırlarsa tazminat ödeyecekler. Bunu bilen bazı kadrolu işçiler de mesela haftanın iki günü gelmiyor. İşçinin ücreti kesiliyor ama işten atılmıyor. Ama kan ter içinde çalışan sözleşmeli işçi atılıyor” dedi.

YARDIM MASASI: BANKAYA DEĞİL BANA BORÇLAN

Firmanın bir yardım masası bulunduğunu söyleyen işçiler, yardım masasıyla sistemiyle borcu olan işçilerin borçlarının kapatıldığını ve işçilerin firmaya borçlandırıldığını anlatıyor: “Mesela kredi-banka borcun var. Ya da diyorsun ki benim avansa ihtiracım var. 3-4 maaş avans alacaksın. Yardım masasına ismini yazdırıyorsun. Yardım masası senin borcunu kapatıyor, avansını veriyor. Sonra onu senin maaşından kesiyor. Aylık 200-300 en fazla 500 lira şeklinde. Bankaya değil, onlara borçlanıyorsun yani. Değişen bir şey olmuyor aslında ama işçiye ‘Size yardım ediyoruz’ mesajı veriyorlar.”

KAYNAK: EVRENSEL

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt’ta polise moral ziyaretiÖnceki Haber

Esenyurt’ta polise moral ziyareti

Kayseri'deki patlama ünlüleri isyan ettirdiSonraki Haber

Kayseri'deki patlama ünlüleri isyan etti...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!