Melike Al

Melike Al

Mail: melike.al93@gmail.com

İstanbul Havalimanı

İstanbul hava limanı taksi şoföründen, Ankara'daki saray danışmanına kadar herkesin dilindeydi, Almanların bitiremediği havaalanını, Türk müteahhitlerin 5 yılda tamamlayıvermesi... "Almanlar Türkiye'yi kıskanıyor" tezinin dayanağıydı.

Türklerin iftihar verilmesiydi. Erdoğan da İstanbul havaalanının açılışında, bunun tadını çıkarmış, alaycı bir tonda Alman hükümetine, "Verin Türk müteahhitlere bitiriversinler" demişti. İşte bu, "bir çırpıda bitiriverme’nin maliyeti pahalıya patladı.

İstanbul'a kar yağınca... O çabucak yapılı verilen havaalanının kargo binasının çatısı çöktü. Pist kullanılamaz hale geldi. Alana giden otoyollar kapandı. "Aceleyle açacağız" diye metro da tamamlanamadığı için kimse hava limanına ulaşamadı. Mahsur kaldı. Yine "Hızla bitirip seçime yetiştireceğiz" telaşıyla çevre oteller bitirilemediğin den insanlar alanda mahsur kaldı.

Yolcular "Otel isteriz" diye protesto gösterisi yaptılar. Tabii o zaman, halkın geçemediği yollardan polis hızla geçti ve göstericiler susturulup Altlarına birer karton verilerek uyutuldu.

Erdoğan'ın "daha büyük, daha görkemli, daha hızlı, daha kârlı”ısrarı Hükümet, İstanbul Havaalanı’nın yerini açıkladığında, bunun çevreye büyük zarar vereceğine dair uyarıları, duymazdan gelmesi felaketin eşiğine getirdi. İstanbul'da yapım sürecin de 35 işçi öldü.  iş güvenliğinin önemsenmediği Türkiye'de gündem bile olmadı.  Oysa bu olay Almanya'da olsa yer yerinden İş güvenliğinin önemsenmediği, denetim sürecinin de hakkıyla işlemediği, daha ilk ciddi kar yağışından belli oldu. Kargo binasının çatısıyla birlikte, hükümetin “en iyisini, en hızlı yaptık" argümanı da çöktü.

Bütün bu olanlardan Anlıyoruz ki hem Havaalanı'nı hem alana giden yolları yapan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gözdesi müteahhitlerin kâr etmesi, ve  hükümetin de hızıyla övünmesi, her şeyden önemliydi. Ama İstanbul'a ulaşmaya çalışan bakanlar kendi elleriyle kapattıkları eski havaalanına inmek zorunda kaldı. İşte işin en traji komik yanı da bu oldu.

Facebook Yorum

Yorum Yazın